open-navfaktor-logo
search
Zdravstvena kriza
Peru proglasio vanredno stanje zbog misteriozne bolesti koja izaziva paralizu
U Peruu je proglašena vanredna zdravstvena kriza nakon što je naglo skočio broj oboljelih od rijetke autoimune bolesti Guillain–Barréov sindrom.
27.07.2023. u 09:08
get url
text

Riječ je o obliku akutne polineuropatije što stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti, koja katkada dovodi do paralize, piše Daily Mail.

Od početka ove godine zabilježen je 231 slučaj Guillain-Barréovog sindroma (GBS), od čega se više od polovine dogodilo u uskom rasponu od pet sedmica od početka juna do sredine jula.

Većina pacijenata je pretrpjela progresivni oblik paralize koji počinje u stopalima i nogama i polako se kreće prema gore, prema trupu i gornjim ekstremitetima.

Uzorci pacijenata koje su uzeli peruanski zdravstveni zvaničnici tokom petosedmičnog maksimuma otkrili su bakteriju uobičajenu u kontaminiranoj hrani i vodi, Campylobacter jejuni, koja se također smatrala odgovornom za sličnu epidemiju GBS-a u Peruu prije četiri godine.

Iako GBS može biti razoran, rijetko je fatalan i ne prenosi se među ljudima na isti način kao virusna gripa ili bakterija, iako je vlada brzo uvela vanredno stanje mobilizirajući medicinske resurse za odlazak u 25 različitih regija Perua. 

Za 44 od 130 slučajeva prijavljenih između 10. juna i 15. jula potvrđeno je da su oboljeli od GBS, dok se za ostale sumnja na GBS. Također su ove godine zabilježena i četiri smrtna slučaja povezana sa GBS-om.

Devedeset četiri od tih pacijenata doživjelo je paralizu. Mnogi su također iskusili dugotrajne simptome poput senzornih poremećaja i problema s koordinacijom mišića čak i nakon što je paraliza popustila. 

Osjećaj slabosti javlja se između dvije do četiri sedmice nakon prvih simptoma, a paraliza će se povući u narednih nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci.

Međutim, u nekim slučajevima moguće je da se vrijeme oporavka produži i više od nekoliko mjeseci ili čak do godinu dana.

Najčešće su oboljevali ljudi stari 30 i više godina, a većina pacijenata su bili muškarci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.