open-navfaktor-logo
search
Izraelska operacija
Palestinci napuštaju izbjeglički kamp, Netanyahu poručio: Nastavljamo napade koliko god bude potrebno
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se zračni i kopneni napad vojske na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali "nastaviti koliko god bude potrebno".
03.07.2023. u 22:34
get url
text

VEZANI TEKST - Devet ubijenih i najmanje 50 povrijeđenih Plestinaca: Turska oštro osudila izraelski napad na Jenin

U saopćenju izraelske vlade navedeno je da je Netanyahu govorio o zračnom i kopnenom napadu izraelske vojske na izbjeglički kamp Jenin na prijemu u povodu Dana nezavisnosti 4. jula.

- Operacija u Jeninu će se nastaviti dok ne ispuni svoj zadani cilj - rekao je Netanyahu. 

Tvrdeći da je Jenin nedavno postao "teroristički centar" i tvrdeći da oni to neće dopustiti, Netanyahu je rekao da specijalne snage, komandosi i zračne snage izraelske vojske nastavljaju svoje "aktivnosti u Jeninu".

Stotine stanovnika izbjegličkog kampa Jenin, na sjeveru Zapadne obale, počele su napuštati svoje domove zbog nastavka operacija izraelske vojske u kampu.

Kamal Abu Al-Rub, zamjenik guvernera Jenina, rekao je za Anadolu da su stotine stanovnika kampa raseljene kao rezultat kontinuirane izraelske agresije.

- U kampu živi oko 15.000 Palestinaca, a evakuacije svih stanovnika provode se postepeno i u koordinaciji sa specijaliziranim vlastima - dodao je.

Istaknuo je da su otvorena skloništa za raseljene, uključujući sjedište Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, društvene centre i parkove, "a u toku je koordinacija s Upravom za obrazovanje za otvaranje škola".

- Ove scene podsjećaju nas na Nakbu iz 1948. - rekao je.

Najmanje osam Palestinaca je ubijeno, a 80 drugih ranjeno u izraelskoj vojnoj operaciji koja je u toku u gradu Jeninu i njegovom izbjegličkom kampu na sjevernoj Zapadnoj obali, dok je deveti ubijen u blizini grada Al-Bireha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.