open-navfaktor-logo
search
Izazvao incident
Osiguranje UN-a izvelo ambasadora Izraela iz sale
Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan u utorak je izveden iz sale u pratnji službenika sigurnosti UN-a nakon što je "protestovao" tokom govora iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.
20.09.2023. u 13:51
get url
text

Uprkos izvještajima da je Erdan priveden, Ujedinjene nacije su za Independent saopćili da je izraelski zvaničnik "samo razgovarao sa osiguranjem".

- Zaista je došlo do incidenta kada je stalni predstavnik Izraela prošao niz prolaz i podigao fotografiju tokom govora predsjednika Irana u Generalnoj skupštini - rekao je glasnogovornik UN-a te dodao:

- Osiguranje UN-a je razgovaralo s njim. Ambasador ni u jednom trenutku nije bio pritvoren ni na koji način. Što se nas tiče, incident je zatvoren slučaj.

Tokom obraćanja predsjednika Raisija, ambasador Erdan je podigao plakat sa likom Mahse Amini, Iranke koja je umrla prošle godine nakon što ju je uhapsila moralna policija te zemlje, s natpisom: "Iranske žene zaslužuju slobodu sada"!

Kasnije je na društvenim mrežama nastavio da se buni protiv iranskog lidera.

- Kada je predsjednik Irana Raisi, "teheranski mesar", započeo svoj govor, mahnuo sam slikom Mahse Amini, nevine Iranke koju je režim brutalno ubio prije godinu dana jer nije nosila hidžab "propisno", napisao je na mreži X te dodao:

- U međuvremenu, ispred UN-a stotine Iranaca protestiralo je, moleći za pomoć međunarodnu zajednicu. Nikada neću prestati da se borim za istinu i uvijek ću razotkrivati ​​moralne distorzije UN-a. Oni koji postavljaju crveni tepih za ubice i antisemite moraju odgovarati za svoja djela. 

No kako izraelski režim svakodnevno teroriše i ubija Palestince, mnogi su primijetili kako ambasador Izraela i nije baš najpozvanija osoba da drži moralne lekcije bilo kome. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.