open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optužnica protiv 18 fizičkih i tri pravne osobe u predmetu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija
 Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu Bojan Cvijetić i dr. podigao je optužnicu protiv 21 osobe, za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, krijumčarenja, pranja novca i druga povezana kaznena djela. 
30.08.2023. u 13:05
get url
text

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja kaznenih djela, koristili jednu a neki od optuženih i više Sky i Anom aplikacija, za planiranje, dogovaranje i izvršenje kaznenih djela.

U okviru predmeta bit će zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u  iznosu od oko osam miliona KM, u nekretninama i motornim vozilima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su od 2019. do 2021. godine, organizirali, isplanirali i realizirali međunarodno krijumčarenje opojnih droga, u količinama od više od 35 kilograma opojne droge kokain, krijumčarene uglavnom sa područja Nizozemske i Beligije na područje BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje na području susjednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije.

Nadalje, optuženi su za krijumčarenje više od 3.000 kilograma opojne droge marihuana - "skunk", sa područja Albanije kao i susjednih zemalja, na područje BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladišenje veće količine opojne droge marihuana - "skunk" na području BiH, gdje je pronađena i zaplijenjena količina od oko 316 kg, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su počinjenjem kaznenih djela pranja novca, ubacivali u legalne finansijske tokove, kupnjom većeg broja nekretnina (stanova, zemljišta), na području Banje Luke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta), kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, osam stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći, dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD i dr.

Optuženi su: Bojan Cvijetić, rođen 1972. godine u Banjoj Luci, nekadašnji savjetnik ministra sigurnosti BiH, državljanin BiH; Petar Dukić, zv. "Piter" rođen 1980. u Zadru, R Hrvatska, nastanjen u Banjoj Luci, državljanin BiH; Milivoje Todorović, zvani "Mića" i "Mr. Si", rođen 1975. u Bijeljini, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru; Aleksandar Nikolić, zvani "Saša" rođen 1991. u Sarajevu, državljanin BiH; Haris Hodžić, zv. "Hari" rođen 1983. u Travniku, državljanin BiH; Jelenko Knežević, rođen 1971. u Skender Vakufu / Kneževo, državljanin BiH; Saša Rađević, rođen 1975. u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH i Republike Srbije; Mladen Milovanović, rođen 1984. u Srebrenici, nekadašnji uposlenik MUP-a RS-a, državljanin BiH i R Srbije; Davorin Popović, zvani "Dado", rođen 1980. u Travniku, državljanin BiH i R Srbije, ranije osuđivan; Goran Stojisavljević, rođen 1972. u Virovitici R Hrvatska, državljanin R Hrvatske, ranije osuđivan; Ivan Jurić, rođen 1987. u Slavonskom Brodu, R Hrvatska, državljanin BiH i R Srbije; Dragan Kresojević, rođen 1985. u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH i R Srbije; Slavko Brborović, rođen 1965. u Skender Vakufu / Kneževo, državljanin BiH; Žaljko Maksimović, zvani "Željo", rođen 1973. u Jajcu, državljanin BiH i R Srbije, ranije osuđivan; Eldin Hažbić, zvani "Speca" rođen 1988. u Sarajevu, državljanin BiH; Radislav Tešić, rođen 1987. u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH; Mladen Panić, zvani "Fleka", rođen 1981. u Bugojnu, državljanin BiH; Siniša Bačić, rođen 1989. godine u Pakracu, R Hrvatska, državljanin BiH i R Hrvatske, te pravna osoba "Milco" d.o.o. Laktaši, pravna osoba "21 maj" d.o.o. Laktaši i pravna osoba "Star-R" d.o.o. Istočno Novo Sarajevo, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.