open-navfaktor-logo
search
Vlasti saopćile
Oko 700 migranata: Pakistan prikuplja DNK uzorke za identifikaciju žrtava brodoloma u Grčkoj
Pakistanske vlasti prikupile su DNK uzorke porodica i rođaka kako bi identifikovale žrtve koje su poginule u brodolomu na jugozapadu Grčke 14. juna.
21.06.2023. u 20:11
get url
text

U Pakistanu je u ponedjeljak bio dan žalosti. Prema izjavama onih koji su preživjeli brodolom na brodu su se nalazile stotine Pakistanaca.

- Vladin tim je posjetio naše područje i u ponedjeljak prikupio uzorke 28 porodica - rekao je Raja Zafar Iqbal, stanovnik okruga Kotli u Azad Kashmiru.

Iqbal, koji je u incidentu izgubio dva nećaka, rekao je da je njegova porodica u šoku.

Vlasti su u srijedu obavijestile premijera Shehbaza Sharifa o najnovijem razvoju događaja i rekle da su do sada uhapsile najmanje 15 osumnjičenih krijumčara.

Sharif je obaviješten da se na brodu nalazilo oko 700 ljudi, uključujući Pakistance, Sirijce i Libijce, navedeno je u saopćenju premijerovog ureda.

- Najmanje 104 osobe su spašene, od kojih je 12 iz Pakistana. Do sada je iz mora izvučeno ukupno 79 tijela - saopćeno je.

U utorak je pakistanski ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto Zardari također razgovarao sa svojim grčkim kolegom i razgovarao o identifikaciji i repatrijaciji pronađenih tijela.

Prema Iqbalu, njegovi nećaci su platili po 7.669 dolara lokalnom "agentu" koji ih je prvo odveo u Karachi, a kasnije u Dubai, Egipat i Libiju. Poručio je da od vlasti traže da poduzme mjere kako bi se ovakve nesreće i događaji izbjegli.

Prema Iqbalu, grad Gujranwala u provinciji Punjab glavno je središte krijumčara koji ilegalno šalju ljude u Evropu nakon što uzmu veliki novac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.