open-navfaktor-logo
search
Misterije
Nova čudna smrt u Rusiji, i on je kritikovao Putina: General i njegova supruga pronađeni mrtvi
Bivši komandant ruske protivzračne odbrane pronađen je mrtav zajedno sa svojom suprugom pod misterioznim okolnostima.
16.11.2023. u 18:11
get url
text

Visoko odlikovani general potpukovnik Vladimir Sviridov i njegova supruga Tatjana bili su mrtvi otprilike sedam dana kada su njihova tijela pronađena, saopćeno je.

Penzionisani pilot jednom je kritizirao Vladimira Putina zbog vođenja "trećerazrednog" ratnog zrakoplovstva, upozoravajući da visoki oficiri napuštaju oružane snage zbog loših plaća i uvjeta. Ruske vlasti nisu uspjele utvrditi uzrok smrti, izvještavaju lokalni mediji. General i njegova supruga pronađeni su mrtvi u kući u selu Adžijevski u Stavropolskom kraju, piše Daily Mail. 

- Radnici plinskog servisa već su obavili mjerenja i nisu otkrili prekoračenje dopuštene koncentracije štetnih tvari. Šta je uzrokovalo smrt Vladimira i Tatjane Sviridov još uvijek nije poznato - stoji u prvom izvještaju o njihovoj smrti.

Sviridov je komandovao 6. armijom ruskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane od 2005. do 2009. po Putinovom imenovanju. Bio je zaslužni pilot Rusije, a ranije je služio kao vojni pilot snajperista.

Odlikovan je ordenom Crvene zvijezde i vezom medalja. Sviridov je napustio svoju komandantsku ulogu, nakon niza oštrih javnih komentara o ruskim oružanim snagama.

U jednom intervjuu je upozorio:

- Pilot mora imati oko 100 sati naleta godišnje da bi bio pun borbene gotovosti. Međutim, to još nije slučaj. Prosječno vrijeme leta u vojsci trenutno je 25-30 sati.

U drugom intervjuu se požalio:

- Primorani smo da postavljamo nedovoljno obučene oficire jer nema boljih. Iz istog razloga na vojne akademije šaljemo trećerangirane pilote. Ovo se nije dogodilo u prošlosti.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.