open-navfaktor-logo
search
Snimile ga kamere
Norveški političar u prodavnici ukrao Hugo Boss naočale, podnio je ostavku
Vođa norveške stranke s lijeve strane političkog spektra, Bjørnar Moxnes, dao je ostavku nakon što se saznalo da je ukrao skupocjene naočale iz prodavnice na aerodromu u Oslu.
27.07.2023. u 10:05
get url
text

Moxnesa, vođu norveške Crvene stranke koja ima osam zastupnika u norveškom parlamentu - 16. juna su snimile nadzorne kamere kako krade Hugo Boss naočale u jednom duty-free shopu. Nakon što je snimka postala viralna, Moxnes je otvorio bolovanje, piše Politico.

No idućeg ponedjeljka, dan nakon što se trebao vratiti s bolovanja, Moxnes je priznao krađu i dao ostavku na svoju poziciju.

-Mnogo me ljudi pitalo kako sam mogao učiniti nešto tako glupo. I sâm sam se to pitao mnogo puta posljednjih sedmica. Nemam neko objašnjenje - napisao je na Facebooku.

Dan ranije, izvršno vijeće Crvene stranke donijelo je odluku da će Marie Sneve Martinussen zamijeniti Moxnesa na mjestu šefa stranke, nakon što je ovaj tu dužnost obnašao 11 godina.

Martinussen je u ponedjeljak osudila i krađu i Moxnesovu reakciju na skandal, jer od samog početka nije osigurao "prave informacije" o slučaju.

- Ljuta sam i razočarana i to sam rekla Bjørnaru na vrlo direktan način - rekla je na konferenciji za medije.

No s obzirom da se Moxnes izvinuo i dao ostavku na svoju funkciju, Martinussen taj slučaj smatra završenim. Ona će funkciju šefice stranke obnašati do 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.