open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Nezapamćeni požar progutao zgrade u Španiji: Poginule najmanje četiri osobe, veliki broj nestalih
Najmanje četiri osobe poginule su u požaru koji je progutao zgradu u četvrti Campanar u Valenciji, potvrdio je zamjenik direktora za hitne slučajeve Jorge Suárez.
23.02.2024. u 08:07
get url
text

Traga se za još 19 nestalih osoba koje, prema riječima njihove rodbine, za sada nisu locirane. Vatra velikih razmjera progutala je dvije velike zgrade gdje živi oko 450 stanovnika, iako, naglašavaju lokalne vlasti, ta brojka može varirati, piše El Pais. U samo pola sata plamen je zahvatio cijelu zgradu koja je dovršena 2008. godine.

Plamen se vrtoglavom brzinom proširio na aluminijske ploče fasade koje su obložene poliuretanom, vrlo zapaljivim materijalom, što je potvrdila Esther Puchades, stručnjakinja s Fakulteta tehnološkog inženjeringa, koja je provela vještačenje u toj istoj zgradi. Razbuktavanju požara pridonio je i jak vjetar.

Taj materijal je legalan, ali se više ne koristi u toj mjeri nakon tragedije u Londonu kada je izgorjela zgrada Grenfell Tower gdje je život izgubilo 72 ljudi.

Iz Valencije su tokom noći stizali uznemirujući prizori ljudi koji su s balkona, okruženi vatrom, preklinjali vatrogasce za pomoć. Svako spašavanje iz buktinje bilo je popraćeno velikim aplauzom s ulice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.