open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti
Nezadovoljni obraćanjem Guterresa: Izraelski ministar otkazao sastanak, ambasador pozvao na ostavku
Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da je otkazao sastanak s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda (UN) Antoniom Guterresom i rekao da "nakon 7. oktobra nema mjesta za uravnotežen pristup i da Hamas mora biti izbrisan sa lice zemlje", javlja Anadolija.
24.10.2023. u 19:41
get url
text

VEZANI TEKST - Šef UN-a Guterres: Napadi Hamasa ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje Palestinaca

- Neću se sastati s generalnim sekretarom UN-a. Ne postoji balansiran pristup nakon 7. oktobra. Hamas mora biti izbrisan s lica zemlje - napisao je Cohen na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

U svom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a, generalni sekretar UN-a Guterres osudio je napade Hamasa u Izraelu 7. oktobra.

Guterres je rekao da se napad Hamasa 7. oktobra nije dogodio "u vakuumu".

- Međutim, također moramo biti svjesni da se napadi Hamasa ne događaju niotkuda. Palestinski narod je već 56 godina podvrgnut zagušljivoj okupaciji. Oni su svjedoci korak po korak otimanja njihove zemlje naseljavanjem i nasiljem - kazao je Guterres.

Guterres je naglasio da Hamasovi napadi na Izraelce "ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

- Čak i ratovi imaju pravila - dodao je.

Burno je reagirao i izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan na svom nalogu na mreži X, nekadašnjem Twitteru, koji je Guterresa pozvao da odmah podnese ostavku.

- Nema opravdanja niti smisla razgovarati sa onima koji pokazuju saosećanje prema najstrašnijim zločinima počinjenim nad građanima Izraela i jevrejskim narodom. Jednostavno nema riječi - napisao je Erdan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.