open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Netanyahu: Opkolili smo Jabaliju i Khan Younis, nema mjesta na koje izraelska vojska ne može doći
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da će izraelska vojska zadržati kontrolu nad sigurnošću Gaze nakon rata, odbacujući mogućnost da tu odgovornost povjeri međunarodnim snagama.
06.12.2023. u 08:57
get url
text

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim ratnim kabinetom, Netanyahu je rekao da Gaza "mora biti demilitarizovana" nakon završetka rata.

- A da bi Gaza bila demilitarizovana, postoji samo jedna sila koja može da se pobrine za ovu demilitarizaciju - a to je IDF - rekao je Netanyahu, misleći na izraelsku vojsku.

Izraelski premijer je dodao i da "nijedna međunarodna snaga ne može biti odgovorna za ovo."

- Vidjeli smo šta se dogodilo na drugim mjestima gdje su doveli međunarodne snage u cilju demilitarizacije. Nisam spreman zatvoriti oči i prihvatiti bilo koji drugi aranžman - poručio je Netanyahu.

Napominjući da je izraelska vojska proširila svoju operaciju na južni Pojas Gaze, Netanyahu je rekao da su snage također opkolile Jabaliju i Khan Younis, dodajući da "nema mjesta" na koje ne mogu doći.

Pozvao je civilno stanovništvo da napusti područja u kojima se bore protiv palestinske grupe Hamas.

- Ovdje kažem našim prijateljima u svijetu koji se zalažu za brzi završetak rata: Naš jedini način da okončamo rat, i to brzo, je da izvršimo pritisak na Hamas - i uništimo ga - dodao je.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon što je okončana jednosedmična humanitarna pauza s Hamasom jer se strane nisu mogle dogovoriti o uvjetima koji bi omogućili da pauza ostane na snazi.

Broj ubijenih Palestinaca od početka izraelskih napada 7. oktobra povećan je na 16.248.

Među žrtvama je 7.112 djece i 4.885 žena. U izraelskim napadima je ranjeno više od 43.616 ljudi.

U ruševinama se i dalje kao nestalo vodi oko 7.600 ljudi širom Pojasa Gaze.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.