open-navfaktor-logo
search
Uprkos apelima
Netanyahu: Nema prekida vatre u Gazi bez oslobađanja talaca koje drži Hamas
Prekid vatre u Pojasu Gaze zavisi od oslobađanja talaca koje drži Hamas, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak.
09.11.2023. u 20:35
get url
text

- Izrael osigurava sigurne koridore za civile koji se proteže od sjevera do juga Pojasa Gaze, kroz koji je samo jučer prošlo 50.000 građana Gaze - dodaje se u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

Netanyahu je pozvao stanovnike Pojasa Gaze da krenu na jug, ponavljajući ono što je rekao prije nekoliko sedmica, iako su izraelski napadi na jug Gaze nastavljeni.

Ranije u četvrtak, izraelska vojska je saopćila da "ne postoji prekid vatre u Gazi, već ograničene taktičke i lokalne pauze".

Uprkos međunarodnim pozivima i apelima na humanitarni prekid vatre, Vlada Izraela nastavlja da se opire dogovoru, iako je Bijela kuća u četvrtak saopćila da je Izrael pristao na četverosatne dnevne humanitarne pauze na sjeveru Gaze.

Taher al-Nono, savjetnik za medije političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, negirao je u četvrtak da je postignuto humanitarno primirje s Izraelom, dodajući da se pregovori nastavljaju.

- Pregovori su u toku i do ovog trenutka nije postignut nikakav dogovor s Izraelom - naveo je Taher al-Nono na Telegramu te dodao:

- Ukoliko se postigne bilo kakav dogovor, to će biti jasno i promptno saopšteno našim ljudima.

VEZANI TEKST - Izrael pristao na četverosatne dnevne pauze u napadima na sjeveru Gaze

Njegova objava uslijedila je nakon objave Bijele kuće u kojoj se navodi da se Izrael složio s održavanjem "humanitarnih pauza" koje će trajati četiri sata dnevno na sjeveru Gaze počevši od četvrtka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 10.000 civila je ubijeno, među kojima više od 4.000 djece, od 7. oktobra kada je počeo sukob nakon prekograničnog napada Hamasa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.