open-navfaktor-logo
search
Peti dan protesta
Neredi u Francuskoj: Izgorjelo 577 automobila, povrijeđeno 45 policajaca
Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopćilo je u nedjelju da su tokom protesta u subotu uvečer izazvanih policijskim ubistvom 17-godišnjaka širom zemlje prijavljene paljevine na 871 lokalitetu javnih površina, izgorjelo 577 automobila, a oštećena su 74 objekta, prenosi Anadolu.  
02.07.2023. u 22:21
get url
text

Ministarstvo je u nedjelju saopćilo da je tokom protesta protekle noći širom zemlje slobode lišeno 719 izgrednika, a da je u neredima povrijeđeno 45 pripadnika policije i žandarmerije.

Petu noć zaredom širom Francuske održani su masovni protesti zbog nedavnog policijskog ubistva mladića, a za očuvanje reda na ulicama je bilo angažirano 45.000 policajaca i žandarma.

U saopćenju policije se navodi da su i hiljade vatrogasaca bile mobilizirane na očuvanju reda na ulicama. Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je na Twitteru naveo da je to bila “tiša noć“, zahvaljujući odlučnoj akciji policije.

Protesti širom zemlje zbog ubistva Nahela M, 17-godišnjeg tinejdžera alžirskog porijekla, i dalje potresaju Francusku. Nahela je u utorak u pariskom predgrađu Nanterre ubio policajac iz neposredne blizine. Policajac se suočava sa formalnom istragom zbog ubistva i određen mu je pritvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.