open-navfaktor-logo
search
SAD
Nakon smrti afroamerikanca: Demonstranti u Minneapolisu uništavaju sve pred sobom
Nakon što je preminuo afroamerikanac George Floyd kojeg je uhapsila policija u Minneapolisu na ulicama se održavaju demonstracije.
30.05.2020. u 09:21
get url
text

Demonstranti se sukobljavaju sa policijom u brojnim američkim gradovima, uključujući Columbus, Chicago, Los Angeles, Memphis, Oakland i New York, gdje je uhapšeno više osoba. A na ulice Minneapolisa su izašli i pripadnici Nacionalne garde SAD-a.

Demonstranti ruše sve pred sobom, pale i uništavaju.

Derek Chauvin, koji je otpušten u ponedjeljak zajedno sa još tri policijska službenika, je uhapšen. Chauvin se smatra odgovornim za smrt afroamerikanca kojeg je nekoliko minuta držao na trotoaru s koljenom prislonjenim na vrat.

Podsjećamo, slučaj je privukao pažnju javnosti nakon što su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili videosnimku hapšenja na kojem se vidi policajac bijelac koji drži koljeno afroamerikancu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može disati.

Porodica preminulog Georgea Floyda komentirala je hapšenje bivšeg policajca Dereka Chauvina kojem se na teret stavlja ubistvo trećeg stepena.

-Pozdravljamo hapšenje bivšeg policajca Minneapolisa Dereka Chauvina za brutalno ubistvo Georgea Floyda, ali smatramo ga prekasnim korakom na putu do pravde. Očekivali smo kaznenu prijavu za ubistvo prvog stepena. Želimo da se Chauvinu na teret stavi ubojstvo prvog stepena – poručila je porodica preminulog, prenosi Index.hr.

-Bol koju osjeća crnačka zajednica zbog ovog ubistva i šta ona predstavlja u pogledu tretmana prema crncima u Americi je teška i prelijeva se na ulice širom zemlje - dodali su iz porodice Floyd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.