open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Nakon poljoprivrednika, u štrajku i mašinovođe: Njemačkoj prijeti potpuna saobraćajna paraliza
Nakon turbulentnog ponedjeljka i relativno mirnog utorka danas se očekuje potpuni haos u Njemačkoj. Uz poljoprivrednike, u štrajk su stupili i mašinovođe Njemačke željeznice (DB).
10.01.2024. u 08:22
get url
text

Njemački mediji pišu kako zemlji danas prijeti "potpuna paraliza" saobraćaja. Otežan je odlazak na posao milionima stanovnika.

- U utorak smo imali mirniji dan, u srijedu nastavljamo - rekao je predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni time što je njemačka Vlada djelomično poništila povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila pa su u ponedjeljak počeli tzv. akcijsku sedmicu poljoprivrednika, odnosno protest koji će trajati sedam dana. Planiraju traktorima blokirati brojne značajne saobraćajnice u Njemačkoj, podsjeća Fenix magazin.

Njemački kancelar Olaf Scholz jasno je u ponedjeljak dao do znanja da će se subvencije nastaviti smanjivati ​​uprkos protestima poljoprivrednika.

Problem je nastao kad je njemački Ustavni sud prethodno zabranio koalicijskoj saveznoj vladi nova zaduženja u budžetu za 2024. godinu čime državnoj blagajni nedostaje 17 milijardi eura.

Što se tiče poljoprivrednika, ukinute su subvencije za agrarni dizel, a uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isto kao za vozila prijevoznika.

Prije prvog dana protesta vlada je odustala od poreza za poljoprivredne mašine i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za dizel, ali time poljoprivrednici nisu zadovoljni.

- Što je previše, previše je. Mora se sve vratiti na staro - odlučan je predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied.

U utorak navečer u štrajk su stupili i mašinovođe Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB). Štrajk bi trebao trajati do petka, a sindikat mašinovođa Njemačke željeznice (GDL) trodnevnim štrajkom želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Protest poljoprivrednika i štrajk mašinovođa se vremenski preklapaju, ali sadržajno nemaju nikakve veze. GDL se usredotočuje na zahtjeve za plaćama za oko 10.000 zaposlenika Njemačke željeznice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.