open-navfaktor-logo
search
Posao će dobiti njih 119
Nakon 14 zahtjeva i urgencija iz KCUS-a: Vlada KS napokon odobrila prijem mladih ljekara i drugih radnika
Na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada KS je na današnjoj sjednici jednoglasno donijela Odluku kojom je odobren prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 119 radnika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
03.08.2023. u 13:50
get url
text

Klinički centar je tražio saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 168 radnika, što uključuje 55 ljekara specijalista, 43 viših i srednjih medicinskih sestara-tehničara i laboratorijskih tehničara, jednog diplomiranog inžinjera medicinske radiologije, jednog kliničkog psihologa, te 68 nemedicinskih radnika.

Vlada Kantona Sarajevo je, u skladu sa prijedlogom ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Harisa Vranića, odlučila odobriti prijem svih traženih medicinskih radnika.

Haris Vranić

Naglašeno je da prosjek nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama u KS iznosi 24,7 posto, što prelazi norme o potrebama ovog kadra utvrđene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ne date nam da zaposlimo mlade kadrove u KCUS, zašto nije uspostavljen put pacijenta

Kao što je poznato od ranije, Vlada je iskazala opredjeljenje za zapošljavanje neophodnog zdravstvenog kadra, posebno medicinskih radnika, kako bi se osigurao kvalitetan i neometan rad u zdravstvenom sektoru.

- Ovom odlukom, Vlada je pokazala svoju predanost i podršku jačanju zdravstvenog sektora, te osiguranju adekvatnog i kvalitetnog zdravstvenog kadra kako bi se građanima pružile najbolje moguće zdravstvene usluge. Nove kolege doprinijet će kontinuitetu i kvaliteti zdravstvenih usluga, posebno u vremenu kada se suočavamo s izazovima u zdravstvenom sektoru - naglasio je ministar Vranić.

Za prijem navedenih radnika ustanova ima osigurana finansijska sredstva, saopćeno je iz Vlade KS.

Inače, generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović već godinama traži od Vlade KS i ministra Vranića da odobre zapošljavanje mladih doktora i medicinskog kadra općenito u KCUS-u, ali su u Vladi KS odugovlačili sa time. Ona je na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine KS, gdje je i zastupnica, iznijela podatak da su iz KCUS-a u 2022. i 2023. godini uputili 14 zahjeva i šest urgencija za prijem u radni odnos 27 mladih specijalizanata.

VEZANI TEKST - Izetbegović o zapošljavanju 27 mladih ljekara: U njih su uloženi milioni, ostali su zahvaljujući vještinama Uprave KCUS-a

 - To su ljekari u čiju su edukaciju uložena milionska sredstva i oni su neprocjenjivo bogatstvo našeg društva. Svi su uspješno položili specijalističke ispite, svi su primljeni konkursnom procedurom, svi su dobili strateške specijalizacije, dakle one specijalizacije koje su zaista neophodne po broju bolesnika i po mapi zastupljenosti određenih bolesti.

Ovom prilikom postavljam pitanje za koje molim odgovor danas da nam Ministarstvo za rad kaže kada će se uputiti KCUS-u izmjena uredbe kojom bi se mladim doktoricama i doktorima mogao dati ugovor o stalnom radnom odnosu. Izgubili smo puno vremena. Zahvaljujući nekim našim vještinama uspjeli smo te mlade ljude zadržati u Sarajevu i BiH, ali ako se to bude otezalo oni mogu napustiti zemlju što je ogroman gubitak za društvo - istakla je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.