open-navfaktor-logo
search
Došli kućama
Na okupiranoj Zapadnoj obali hiljade Palestinaca slave oslobađanje 39 zatvorenika
Na ulicama Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, hiljade Palestinaca večeras je slavilo puštanje iz zatvora 39 palestinskih zatvorenika (24 žene i 15 djece) iz izraelskih zatvora. 
24.11.2023. u 22:51
get url
text
Ramallah, slavlje, oslobođeni Palestinci
Ramallah, slavlje, oslobođeni Palestinci

Amani al-Hashim kaže da je još uvijek u šoku.

- Osjećam se kao da sam u snu; Ne mogu vjerovati da sam u svojoj kući, okružena svojom porodicom - rekla je za Al Jazeeru iz okupiranog istočnog Jerusalema.

Foto: Anadolija

Majka dvoje djece osuđena je na 10 godina zatvora 2018. godine nakon što ju je Izrael optužio da je pokušala da se zabije autom u kontrolni punkt Qalandiya, izvijestila je tada palestinska novinska agencija Wafa - optužbe koje ona odbacuje.

- Svaki Palestinac koji se približi vojniku smatra se da je počinio zločin - rekla je ona.

Marah Bakeer, koja je uhapšena 2015. kada je imala 16 godina, danas je puštena iz izraelskog zatvora Ofer. Bakeer je za Al Jazeeru rekla da mnogi od oslobođenih zatvorenika trebaju ljekarsku pomoć. Nije jasno zašto je Bakeer bila u zatvoru.

- Svi su zatvorenici trpjeli snažno medicinsko zanemarivanje - rekla je i dodala da je upucana u ruku za vrijeme hapšenja. 

Bakeer kaže da je jutros obaviještena da će biti puštena iz zatvora. Rekla je za Al Jazeeru da je policija, među ostalim, izvršila i DNA test prije nego što joj je rečeno da joj nije dopušteno slaviti nakon što bude puštena.

- Malo sam nervozna i zapanjena. Ne mogu vjerovati da sam vani - rekla je.

Foto: Anadolija

Bakeer tvrdi da je policija obavijestila i ostale zatvorenike koji su sad pušteni da će biti ponovno uhapšeni ako se budu održavale bilo kakve proslave i budu li se vihorile zastave nakon njihovog puštanja.

Njen otac je rekao za Al Jazeeru da je ranije danas pozvan u policijsku stanicu i da mu je "zaprijećeno da ne priređuje nikakve proslave niti da pokazuje bilo kakve znakove radosti" nakon oslobađanja kćerke. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.