open-navfaktor-logo
search
Napadač ubijen
Muškarac u majici s nacističkim simbolima ubijao djecu u školi, 13 mrtvih i 20 ranjenih
Naoružani muškarac upao je u školu u ruskom gradu Iževsku i počeo pucati. 
26.09.2022. u 13:15
get url
text

Ubio je trinaestero ljudi, od čega su sedmero bili učenici, dvoje učitelja i dvoje čuvara u školi. Najmanje 20 je ranjenih, javljaju ruski dužnosnici.

Kako javlja BBC, napadač je presudio sam sebi, a bio je naoružan s dva automatska pištolja.

Video koji su objavili ruski mediji prikazuju napadača kako leži mrtav na podu u majici s nacističkim simbolom, a lokalni ruski mediji objavili su kako je navodno riječ o muškarcu koji je mobiliziran u rusku vojsku.

Novinska agencija RIA prenijela je izjavu guvernera regije Udmurtije Alexandera Brechalova, čiji je glavni grad Iževsk, da je neidentificirani muškarac ušao u školu i ubio zaštitara. Rekao je da među učenicima škole ima mrtvih i ranjenih.

Dva pištolja i velik broj šaržera za njih nosio je muškarac koji je u ponedjeljak ujutro napao školu u Iževsku, vidljivo je u snimci koju je objavio Istražni odbor Ruske Federacije.

Snimka prikazuje najmanje dva pištolja. Napadač je pripremio 10-ak okvira s mecima kalibra 9 mm. Na njima je crvenom bojom ispisana riječ "mržnja".

Hitna pomoć i službe sigurnosti stigle su na lice mjesta u gradu Iževsku. Pucnjava se dogodila u školi s gotovo 1000 učenika i 80 nastavnika. Predsjednik Rusije Vladimir Putin komentirao je napad na rusku školu, prenosi AFP. Ruski predsjednik rekao je da je to bio "nehumani teroristički napad". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.