open-navfaktor-logo
search
Demokratije nisu jake
Musah: Neposredna budućnost Afrike nije dobra i možda slijedi još državnih udara
Neposredna budućnost Afrike nije dobra i možda slijedi još državnih udara, izjavio je u razgovoru za Fenu ekspert za Afriku, doktorant na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Sufyan Musah.
02.09.2023. u 10:05
get url
text

Musah, koji je diplomirao na prestižnom Penn State univerzitetu u Pensilvaniji, Sjedinjene Države, a magistrirao političke nauke na IUS-u, kaže da postoji zajednički element u državnim udarima koji su u posljednje vrijeme pogodili Afriku - borba demokratije protiv vojske.

Čak i zemlje kao njegova Gana, u kojima se demokratija dobro učvrstila, imale su problema sa vojnim zavjerama.

Nedavni gabonski puč je osmo vojno preuzimanje vlasti pučem u centralnoj i zapadnoj Africi u tri godine i dolazi otprilike mjesec dana nakon što je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Nigera. Za razliku od Nigera i susjednih Burkine Faso i Malija, koji su imali po dva državna udara od 2020. godine i koji su preplavljeni ekstremističkim nasiljem, Gabon se smatrao relativno stabilnim.

- Opći je fenomen da afričke demokratije nisu jake još od stjecanja nezavisnosti - kaže Musah.

Jedan od razloga za nove državne udare je i nedostatak dobre uprave. Demokratija se ogleda jedino u izborima, dok se zdravstvom, školstvom, izgradnjom puteva... jako loše upravlja. Čak i na izborima su česte prevare.

Musah je naveo primjer Gabona gdje su otac i sin, Omar i Ali Bongo, vladali ukupno 56 godina, a dok su bili na vlasti stalno su ubjedljivo "pobjeđivali" na izborima. Također, predsjednik Kameruna Paul Biya na vlasti je od 1982. godine i Musah smatra da bi se tamo mogao dogoditi novi puč u zapadnoj Africi.

Kada su u pitanju vanjski faktori, Musah ističe da su zapadne demokratije zabrinute samo kada dođe do udara, a ne vode računa o dobroj upravi ili siromaštvu.

- Zato imamo val izbjeglica prema Evropi pri čemu mnogi ljudi ginu. To je jasan znak loše uprave, ali i loše politike Zapada prema Africi - kazao je on.

Zato ljudi, rekao je, pozdravljaju državne udare na ulicama jer nisu zadovoljni takvom demokratijom.

Teroristi, također, koriste nestabilnost i haos, odnosno vakuum koji se stvara u tim državama. Dijelovi Malija, Nigera i Nigerije su pod kontrolom terorista povezanih sa tzv. Islamskom državom. 

Jedan od razloga zašto su se nakon državnih udara Mali, Burkina Faso i Niger okrenuli Rusiji za pomoć je što smatraju da Francuska i druge zapadne zemlje nisu učinile dovoljno u borbi protiv terorista, kaže Musah.

Dalje je naveo istraživanje BBC-ja koje je pokazalo da je u Africi od 1990. izvedeno 27 državnih udara, od čega je 78 posto bilo u zemljama u kojima se govori francuski, odnosno u bivšim francuskim kolonijama.

- Znači da se ne može ignorirati francuska veza - kaže Musah.

Prema njegovim riječima, neposredna budućnost Afrike nije dobra i možda dolazi još državnih udara, jer u Africi ima mnogo zemalja sa istim karakteristikama kao Gabon, Mali ili Niger.

Također, izgleda da vojske različitih zemalja imaju veze i komunikacije između sebe, a vojske pojedinih zemalja mogu vidjeti ovo kao priliku za sebe, zaključio je Musah u razgovoru za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.