open-navfaktor-logo
search
Pavice kod Bugojna
Muharem Muharemović, mladi stočar: Kad bi mi ponudili vreću para za ovo u štali, ne bih im dao
Muharem Muharemović je stočar koji voli svoju štalu i goveda, a planira se i u budućnosti baviti ovim poslom jer ga prvenstveno voli i vezan je za životinje.
01.12.2023. u 18:39
get url
text

Dvadesetjednogodišnji mladić iz mjesta Pavice u blizini Bugojna, ozbiljno razmišlja o životu i kako od vlastitog rada zaraditi novac.

Brigu o životinjama preuzeo je na sebe, a majka, kaže, proizvodi od mlijeka sve što može.

I dok njegovi vršnjaci "ganjaju" neke druge stvari i ne pomišljaju da uđu u štalu, a ne da se bave stočarstvom, Muharem živi svoj san i poručuje - kad bi mi ponudili vreću para za ovo u štali, ne bi im dao.

Muharem ima kravu, konja i vola. Imao je kaže i junicu, ali ju je morao prodati jer je "ubola" komšinicu.

- Nakon toga nisam htio više da je držim - dodaje.

Muharem itekako vodi računa, kako o životinjama, tako i o štali u kojoj borave. Kaže kako i štala, isto kao i kuća, mora biti uredna i čista.

- Tako bi trebalo biti kod pravog domaćina. Ušao sam ja u mnoge štale i vidio svega i svačega, ali kao moje nema nigdje. Ne volim da mi je hajvan prljav, pa sam na beton stavio drvene daske, tako će i njima biti ugodnije - priča Muharem, novinaru YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Krava je steona, ali se još muze. Kaže kako bi se trebala oteliti u februaru.

- Mlijeka ima za kućne potrebe, ali i za komšije kojima ne naplaćujem, dadnem onako, halal bilo, jer nije sve ni u parama - govori ovaj mladić.

Za zimu se kaže dobro spremio.

- Sijena ima oko hiljadu bala, ima šest plastova. Ima dovoljno i žita koje je pojeftinilo. Neće narod da drži stoku, hoće da su građani, moderni, da imaju auta - ističe Muharem Muharemović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.