open-navfaktor-logo
search
Godinama silovao kćerku
Monstrum Josef Fritzl uskoro bi mogao biti podoban za oslobađanje
Austrijanac koji je svoju kćerku držao u zatočeništvu 24 godine i s njom je imao sedmoro djece mogao bi biti prebačen iz jedinice za neuračunljive kriminalce u zatvor gdje bi imao pravo da podnese zahtjev za puštanje na slobodu, saopćio je u utorak zvaničnik suda.
16.01.2024. u 18:40
get url
text

Taj 88-godišnji muškarac, nadaleko poznat kao Josef Fritzl, ali koji sada ima novo ime, osuđen je 2009. na doživotni zatvor u specijalnoj jedinici. Ako bude prebačen u redovni zatvor, mogao bi podnijeti zahtjev za prijevremeno puštanje na uvjetnu slobodu 15 godina nakon presude.

Osuđen je za incest, silovanje, prisilu, lažno zatvaranje, porobljavanje i za ubistvo iz nehata jednog od njegovih maloljetnih sinova.

Procjenjuje se stručno mišljenje o Fritzlovom zdravstvenom stanju kako bi se vidjelo da li može biti prebačen u redovni pritvor, kazao je portparol regionalnog suda u Kremsu. Stručno mišljenje je prvi objavio austrijski Kronen Zeitung.

Portparol suda je rekao da nije jasno koliko će trajati takva procjena, procjenjujući da bi se moglo kretati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci.

Ako bude prebačen u zatvor, Fritzlova advokatica bi u drugom koraku mogla podnijeti zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Njegov advokat je za njemačke dnevne novine Bild izjavio da je ona već pripremila takvu molbu, dodajući kako je cilj da se čovjek prebaci u starački dom.

VEZANI TEKST - Više od 3.000 puta silovao svoju kćerku, rodila sedmero djece: Josef Fritzl ne može tražiti pomilovanje

Fritzl je zatvorio svoju ćerku Elisabeth u podrum porodične kuće kada je imala 18 godina. Troje od sedmoro dece koje je dobio sa Elisabeth živjelo je s njom sve dok nisu oslobođeni 2008. godine.

Fritzl i njegova supruga hranili su ostalo troje preživjele djece nakon što je Fritzl tvrdio da ih je Elisabeth rodila, a zatim ih napustila kako bi se pridružila vjerskoj sekti.

Posmrtne ostatke sedmog djeteta, koje je umrlo ubrzo nakon rođenja, spalio je u kućnoj peći, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.