open-navfaktor-logo
search
Agentica BiH
Monika Mijić: Ne vidim zašto se diže tolika prašina zbog preispitivanja presude u predmetu "Kovačević"
Monika Mijić, agentica Bosne i Hercegovine pred Sudom u Strazburu, sa agenticom Jelenom Cvijetić 19. septembra je podnijela zahtjev Evropskom sudu za ljudska prava odluke za preispitivanje presude u slučaju "Kovačević". Agentica Mijić za Faktor kaže kako je to najnormalniji postupak i da ne vidi razloga da se oko toga diže prašina.
05.10.2023. u 21:18
get url
text

- Dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne razmotri informaciju, mi nećemo davati nikakve izjave. Dovoljno je bilo što je presuda Evropskog suda prije objave bila razmatrana u javnosti, a da Vijeće ministara BiH nije znalo za nju - kazala nam je Mijić, a potom dodala:

- Naš zahtjev je pravna radnja u postupku, najnormalnija, tako da je mene začudilo zašto se diže ovakva frka. Zašto niko nije dizao frku kada sam podnosila zahtjev za preispitivanje presude "Đokić" koja se odnosi na vojne stanove... To su normalne stvari u ovom poslu. To su pravne radnje koje agent poduzima u postupku i koji je ovlašten za poduzimanje tih radnji. Apsolutno mi nije jasno zašto se oko baš ove presude diže tolika prašina, pogotovo kada imate izdvojeno mišljenje u presudi.

VEZANI TEKST - Dvije agentice iz SNSD-a i HDZ-a uputile "žalbu" Evropskom sudu za ljudska prava na odluku u slučaju "Kovačević"

Evropski sud za ljudska prava je presudio da je Slavenu Kovačeviču, kao biraču i građaninu Sarajeva, uskraćeno pravo da glasa za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Sud je konstatovao da je Predsjedništvo BiH državna institucija i da bi svi građani morali imati pravo da biraju sve članove Predsjedništva BiH.

- Nepodnošenje zahtjeva za preispitivanje bi predstavljalo nesavjesno obavljanje službe kada imate izdvojeno mišljenje. Jer u svim ostalim slučajevima u svojoj dugogodišnjoj karijeri gdje sam podnosila zahtjev za preispitivanje nije bilo izdvojenog mišljenja. Ali bez obzira na to, ako sam smatrala da postoje osnove za ulaganje zahtjeva, to sam i činila. A ovo vam je prva presuda gdje postoji izdvojeno mišljenje i tu ne možete da ne uložite zahhtjev - govori Mijić.

Upitali smo da li postoji rok u kojem treba da odgovori Sud u Strazburu.

- Pa sada ovisi o dinamici suda. Sudije će odlučiti o tome da li će prihvatiti zahtjev. Ovaj pritisak je potpuno neprimjeren jer kada bi agenti radili svoj posao po napucima pojedinih političara, nijedan predmet ne bi bio zastupan. Vi znate kakvi se predmeti sve vode pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Nekome odgovara jedan predmet, drugoj političkoj struji drugi. Znači, ako agent nije profesionalan i ako jednako ne zastupa sve predmete, onda ova država ne treba imati agenta. Može se jednostavno desiti da i entiteti i kantoni kažu kako će svako sebe zastupati ili pojedini političar. Mislim da ovaj pritisak na državnu instituciju na ovaj način dugoročno nije dobar - naglašava Mijić i dodaje:

- Ova praksa koja se uspostavlja znači ovisno koji predmet kojem političaru ili kojoj političkoj struji odgovara, oni očekuju da agenti u skladu s tim rade, odnosno, ne rade svoj posao. Na taj način, prema mom mišljenju, jednostavno se urušava državna institucija. Tako da ovo nije dobro dugoročno za Bosnu i Hercegovinu.

Ponavlja kako nije prvi put da se podnosi zahtjev za preispitivanje presude.

- Protiv više presuda protiv BiH je podnošen zahtjev, a nije bilo izdvojenog mišljenja. Gdje sudija Evropskog suda ospori presudu, a agent da ne podnese zahtjev za preispitivanje, to bi bilo nesavjesno obavljanje službe. Govorim za sve predmete, ne treba ovaj predmet izdvojiti jer na ovaj način se urušava institucija na državnom nivou koja štiti Bosnu i Hercegovinu u svim predmetima.

Mi agenti se nastojimo opirati pritiscima i obavljati svoj posao profesionalno i neovisno. Ne znam šta je cilj. Sutra će doći neki drugi predmet. Umjesto da se jača ova institucija. Već dugo godina nije bio proveden konkurs za agenta, pa je prvi konkurs iz 2015. godine poništen jer osobe koje su imenovane nisu imale uvjete pa je sud poništio. Ta se saga vuče osam godina. Zašto se to radi? Za BiH to nije dobro - ponavlja Mijić.

Kaže kako je zahtjev za preispitivanje presude u slučaju "Kovačević" već objavljen na web stranici Evropskog suda.

- Pošto je postupak u toku, ništa ne bismo komentirali, čekamo odluku suda. Ako se zahtjev ne usvoji, presuda postaje konačna. Ako se usvoji, predmet ide pred Veliko vijeće. Ne vidim u čemu je problem. I ako ode pred Veliko vijeće, pa to je dobro. Kada presudu donese vijeće od 17 sudija, ona je bez greške, konačna - rekla je Mijić.

Na kraju dodaje kako se postavlja pitanje zašto je u svemu ovome zaobiđen Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

- Što nije iskorištena apelacija pred Ustavnim sudom BiH? - upitala je Mijić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.