open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na stradanja
Mašović: Oni koji su do jučer negirali genocid danas trijumfuju nad počinjenim u BiH
Zločini i zločinci se moraju detektovati i osuditi, zločini i genocid se ne mogu i ne smiju negirati, a zaborav je najveća nepravda i opasnost koju sebi jedan narod može nanijeti
01.07.2019. u 21:43
get url
text

Povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici, u Mostaru je večeras upriličena tribina „Kolektivno sjećanje na genocid“ u organizaciji Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA HNK.

Gost na tribini, Amor Mašović, predsjedavajući Federalne komisije za nestale osobe je kazao da je Srebrenica samo kraj jednog "projekta" koji se dešava na prostoru cijele BiH.

- On se samo završava u Srebrenici, a možda čak i ne završava, to će vrijeme pokazati. To će zavisiti prije toga o tome koliko je bošnjački narod spreman da se otrgne kulturi zaborava i prenese na svoje potomstvo kulturu sjećanja na Srebrenicu, Prijedor, Ahmiće, Mostar, Nevesinje...- kazao je Mašović.

Napominje kako ljudska civilizacija nije do sada upamtila niti zabilježila zločine kakvi su počinjeni na prostoru tzv. zaštićene zone Srebrenice.

Moto "Moj strah od zaborava veći je od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan" pokreće ga već 27 godina. Tvrdi kako upravo zbog toga treba prevaspitavati mlade generacije jer "zločini ne smiju biti tabu teme, zločinci ne smiju biti heroji, ne smije se negirati genocid".

Podsjeća na američkog profesora Gregori Stentona koji govori kako je posljednja, osma faza genocida, kada počinioci negiraju zločin. 

- Zločinci u BiH suočeni s nekažnjavanjem za zločine genocida, nekažnjavanjem za negiranje tog zločina, počeli su da promoviraju jednu novu fazu, nakon te osme, trijumfalizam. Oni koji su do jučer negirali genocid, suočeni s nekažnjavanjem, počeli su da trijumfuju nad počinjenim u BiH. To je faza u kojoj se mi nalazimo - ističe Mašović, dodajući da visokopozicionirani ljudi, bliski predsjedniku manjeg bh. entiteta, prizivaju novi genocid, "javno govore da će se Bošnjacima ponoviti ono što im se desilo u periodu agresije na BiH".

Istaknuto je da je večerašnja prezentacija upravo usmjerena da se te stvari zaustave.

Hikmet Karčić, viši stručni suradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, također gost na tribini, naglasio je kako Bošnjaci moraju imati svoju vlastitu instituciju koja će davati svoj zvanični narativ prošlosti.

 - Mi trenutno nemamo zvanični narativ bošnjačkog naroda o Srebrenici. Postoje razne knjige, priče, naučna djela ali nema jednog zvaničnog narativa. Nedopustivo je da Memorijalni centar Potočari nakon toliko godina postojanja nije objavio jednu publikaciju. Za to nam niko nije kriv, sami smo krivi. Moramo raditi na tome da institucije koje već postoje, da se ojačaju i da počnu konačno da rade - ističe Karčić.

Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije HNK istakao je kako su ovim željeli dati svoj doprinos i pokrenuti dijalog na temu kolektivnog sjećanja, kako na temu genocida u Srebrenici i Podrinju, tako i na temu sjećanja na još uvijek vrlo svježe rane Bošnjaka Hercegovine iz prethodne agresije.

- Kultura sjećanja je pretpostavka zdravog razvoja jednog naroda koji se cijeni, poštuje i misli o svojoj budućnosti. Zločini i zločinci se moraju detektovati i osuditi, zločini i genocid se ne mogu i ne smiju negirati, a zaborav je najveća nepravda i opasnost koju sebi jedan narod može nanijeti - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.