open-navfaktor-logo
search
Bitka nije dobijena
Macron u direktnom TV obraćanju naciji: Francuska produžava karantin do 11. maja
Francuska produžava karantin do 11. maja, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u direktnom televizijskom obraćanju. 
13.04.2020. u 21:56
get url
text

Macron je priznao da njegova zemlja nije bila dovoljno spremna da se suoči sa izazovom koji je predstavljala pandemija virusa korona.

- Epidemija usporava, vidljivi su rezultati. Zahvaljujući našim naporima, svaki dan je ostvaren napredak, ali naša zemlja nije bila dovoljno spremna za ovu krizu. Svi ćemo izvući pouku - naglasio je Macron u televizijskom obraćanju naciji.

Macron je istakao da se mjere blokade produžavaju do 11. maja, dodajući da je napredak postignut, ali da bitka još nije dobijena. On je rekao da se učenici viših škola neće vraćati nastavi prije ljeta, kao i da restorani, bioskopi i ostala mjesta javnog okupljanja ostaju zatvorena.

Predsjednik Francuske je zatražio od najosjetljivijih grupa građana da ostanu izolovani. Ocijenio je da je manjina Francuza bila izložena novom virusu korona i da je nacija još daleko od kolektivnog imuniteta.

- Najbolji put za izlazak iz ove epidemije je vakcina. To je nasigurniji način, iako ćemo do njegove realizacije sačekati još nekoliko mjeseci - zaključio je Macron, prenose agencije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.