open-navfaktor-logo
search
Dogodilo se u Americi
Ljekari upozorili na rijetku, ali kobnu infekciju: Dvogodišnjeg dječaka ubila ameba koja jede mozak
Zbog amebe koja kod ljudi uzrokuje infekciju koja uglavnom završava fatalno, život je izgubilo jedno dijete.
24.07.2023. u 10:20
get url
text

Istražitelji vjeruju da se dijete, a riječ je o dvogodišnjem dječaku, zarazilo u Ash Springsu, koji se nalazi oko 100 milja sjeverno od Las Vegasa.

Mališan je osjetio simptome slične gripi, a onda mu se zdravlje počelo pogoršavati.

Infekciju djeteta Naegleria fowleri, poznatiju kao ameba koja jede mozak, potvrdio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, piše CBS.

Jednoćelijski živi organizam živi u toploj slatkoj vodi, kao što su topli izvori. U tijelo ulazi kroz nos i putuje do mozga.

Ameba može uzrokovati primarni amebični meningoencefalitis, infekciju mozga koja uništava moždano tkivo, rekli su zdravstveni radnici.

Gotovo je uvijek smrtonosan.

Drugi je ovo slučaj u Nevadi u posljednje vrijeme. Naime, u oktobru prošle godine umro je dječak koji je amebu "pokupio" u jezeru Mead nedaleko od Las Vegasa. Pozlilo mu je samo sedam dana nakon plivanja u jezeru u Arizoni.

Infekcija je vrlo rijetka. Samo 152 slučaja prijavljena su od 1962. do 2022. godine. Samo četiri nisu rezultirala smrću.

Većina infekcija dijagnosticirana je kod mladih muškaraca, naročito kod dječaka mlađih od 14 godina, navodi CDC.

Ameba kroz nosnice putuje do mozga. Simptomi oboljelih uključuju groznicu, mučninu, povraćanje, jaku glavobolju, ukočen vrat, napadaje, promijenjeno mentalno stanje, halucinacije i komatozu.

Većina oboljelih umire unutar sedam do 18 dana od infekcije. Ameba ne prelazi s čovjeka na čovjeka.

Naegleria fowleri prirodno se pojavljuje u okolini, pa bi plivači uvijek trebali pretpostaviti da postoji rizik kada uđu u toplu slatku vodu, upozoravaju zdravstveni radnici.

Kao mjeru opreza, plivači i nautičari trebali bi izbjegavati skakanje ili ronjenje u toplim slatkim vodama, posebno tokom ljeta.

Također, savjetuju plivačima da drže nos zatvoren, koriste kopče za nos ili drže glavu iznad vode. Potrebno je izbjegavati uranjanje glave u vruće izvore i druge netretirane geotermalne vode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.