open-navfaktor-logo
search
Ukrajinska kriza
Lavrov: Plaćenici iz BiH u Ukrajini; Turković: Tražit ćemo odgovor od Ambasade Rusije
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je da će ovo ministarstvo poslati upit Ambasadi Rusije u BiH u vezi s izjavom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da Moskva ima informacije da su plaćeni vojnici sa Kosova, Albanije i iz Bosne i Hercegovine poslati u Donbas.  
18.02.2022. u 15:46
get url
text

- Ako ministar Lavrov ima informacije nadamo se da ih je podijelio sa bh. sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i kada je u pitanju sigurnost - poručila je Turković. 

- Rusija pažljivo provjerava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz Kosova, Albanije i iz Bosne - rekao je Lavrov na konferenciji za medije, prenosi Tanjug. 

- Njemački kancelar Scholz i svi drugi lideri NATO- akažu da je alijansa defanzivna. Ruski predsjednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare poslije razgovora sa Sholzom podsjetio na bombardovanje 1999. godine. Sholz je rekao da je NATO intervenisao da bi spriječili genocid nad kosovskim Albancima, da je sve urađeno uspješno i da sada ovaj region cvjeta - rekao je Lavrov.

Kako je kazao, region je zapravo daleko od procvata.

- Kosovo i neki drugi dijelovi zapadnog Balkana postaju leglo kriminla. Postoje teroristi, dileri droge. To je regrutovanje plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju - kazao je Lavrov. 

Ranije ovog mjeseca obavještajni podaci iz Donbasa pokazali su prisustvo britanskih i poljskih plaćenika koji djeluju u liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.