open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Konaković: Drago mi je što SDA neće ništa bez nas; Nikšić: Svi protiv asimetričnog rješenja
Predsjednici SDPBiH i Naroda i pravde Nermin Nikšić i Elmedin Konaković nakon sastanka u zgradi Delegacije EU u BiH, gdje se već treći dan pregovara o izbornoj reformi, iznijeli su svoje viđenje onoga što se događa iza zatvorenih vrata.
01.12.2021. u 15:53
get url
text

VEZANI TEKST - Treći dan pregovora o izbornoj reformi, Izetbegović: Nema nikakvog pomaka

Konaković je kazao da su "od gospodina Čovića čuli da ima mjesta optimizmu".

- Prvi put se sastajemo u ovakvom formatu. Gospodin Izetbegović je najavio da bi vrlo brzo mogla biti prezentacija ponuđenih rješenja u tehničkom dijelu na čemu opozicija insistira, a to je regularnost izbora, i to bi moglo biti u narednih dan-dva. Do sada nismo imali adekvatnu informaciju od predstavnika međunarodne zajednice o čemu pregovaraju SDA i HDZ – rekao je Konaković.  

Prenio je kako su Izetbegović i Čović načelno rekli da su postigli napredak i da ima približnih dogovora.

- Zbunjujuće je što smo do sada govorili prioritetno je brisanje etničkog prefiksa. Danas je bilo više govora o indirektnom načinu izbora članova Predsjedništva BiH – naveo je on.  

Dodao je da mu je drago što je SDA odlučila da neće ništa bez njih.

- Danas je Čović potvrdio da je mostarskim dogovorom, u kojem je SDA potpisala legitimno predstavljanje, predstavljen načelni koncept koji se sada komplikuje i da SDA od toga sada bježi. Zašto bježe pitajte njih - rekao je Konaković.

Nikšić je kazao da se sada pokušava lidera SNSD-a Milorada Dodika i RS privoliti da se ide u indirektni način izbora članova Predsjedništva BiH. Istakao je da nije uredu što su samo političke stranke iz Federacije BiH na pregovorima, kao i to što nema stranaka koje imaju svoje državne zastupnike.

- Ako se ovaj sastanak produži nadam se da ćemo se Dino i ja vratiti. Imamo zaključke opozicionih stranaka. Ukoliko žele opziciju u ovim razgovorima naši su zahtjevi fer i pošteni izbori, elektronsko glasanje, i da smo tek onda spremni. SDA i HDZ su spremni da ispune naš uvjet – rekao je on.  

Dodao je i da su se na sastanku svi složili oko toga, da je svejedno hoće li biti indirektini ili direktni izbor, podržavaju samo da ne može biti asimetrično rješenje.

U zgradi Delegacije EU u BiH treći dan s Matthewom Palmerom, američkim izaslanikom za izbornu reformu i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove o izbornoj reformi razgovaraju predsjednici SDA, HDZBiH, SBB-a, SDPBiH i Naroda i pravde, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, te u ime Naše stranke Predrag Kojović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.