open-navfaktor-logo
search
Tekstilna industrija
Kojčić: U BiH opada potražnja za odjećom, EU traži da uvedemo organski pamuk u proizvodnju
Evropska unija traži od tekstilne industrije u Bosni i Hercegovini bolje uvjete za radnike i da proizvodi imaju duži životni vijek. Predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume (STKOG FBiH) Zlatibor Kojčić osvrnuo se na stanje u tekstilnoj industriji u našoj zemlji i ono što Evropa traži od nas u ovoj oblasti.
01.11.2023. u 07:56
get url
text

VEZANI TEKST - Kojčić: Gazde se prepale najavljene mininalne plaće od 1.000 KM pa otpuštaju radnike

Kada je riječ o položaju radnika, Kojčić iznosi podatak da prosječna neto plaća zaposlenih u tekstilnoj, obućarskoj i kožarskoj industriji iznosi 674 KM. O nekom povećanju, ističe, niko ne govori.

- Vlada Federacije spominje minimalnu plaću od 1.000 KM od 1. januara naredne godine. Ne očekujem da će se to desiti jer procesi stoje, a sutra je novembar.

Najgore je kad Vlada donese zakona, a nema podzakonske akte koji to regulišu. Oni mogu donijeti zakon do kraja godine, a sasvim je druga stvar kad će se početi primjenjivati - kazao je za Faktor Kojčić.

Kada je u pitanju kvaliteta naših tekstilnih proizvda, predsjednik STKOG FBiH ističe da su jako kvalitetni.

- Naprimjer, fabrika Napredak u Tešnju proizvodi kaput koji se prodaje na britanskom tržištu za skoro 2.000 funti. To je kvalitetan kaput, a uposelnici imaju dobre plaće.

Nadalje, nakon što su izgorjeli pogoni industrije modne konfekcije Kula Gradačac, od sutra se treba uspostaviti jedna hala za proizvodnju jer imaju rokove da za Hugo Boss naprave odijela - govori Kojčić.

VEZANI TEKST - Veliki požar zahvatio fabriku Kula u Gradačcu

Ono što, naglašava, Evropa traži od tekstile industrije u BiH je takozvani zeleni tekstil koji podrazumijeva organski pamuk, umjesto sekundarnog koji se sada koristi.

- Oni ne gledaju na kaput kao mi što ga nosimo dvije- tri sezone, već dugoročno, da se taj isti kaput može reciklirati i da nema štetnih materija - kazao je.

Kojčić je naveo i da u Bosni i Hercegovini opada potražnja tekstilnih odjevnih predmeta, ali da je to slučaj i u cijeloj Evropi.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.