open-navfaktor-logo
search
Krvava noć u Mostaru
Ko je ubica zločinca Marka Radića Make: Neraščišćeni računi ratnih saboraca i napadača iz Liska parka
U večerašnjoj pucnjavi u Mostaru, prema nezvaničnim informacijama, ubijen je osuđeni ratni zločinac Marko Radić Maka. U njega je, također su nezvanične informacije, pucao Josip Cvitanović. Njih dvojica zajedno su u februaru 1997. godine učestvovali u napadu na Bošnjake u Liska parku. 
09.11.2020. u 21:49
get url
text

VEZANI TEKST - Nezvanične informacije: U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić Maka na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, među kojima su bili Ivan Hrkać Čikota (bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić, Željko Planinić i Josip Cvitanović.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, Cvitanović je bio jedan od svjedoka u sudskom procesu koji je vođen protiv Marka Radića Make u Sudu BiH. Radić je 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Navodno je Cvitanovićevo svjedočenje bilo presudno za izricanje ove kazne, te mu je poručeno da će "vidjeti svoje" samo dok Maka izađe na slobodu. Faktorovi izvori kažu da je Cvitanović posljednje dvije godine živio u strahu od Make i njegovih ljudi, koji su mu prijetili zbog svjedočenja, te večerašnje ubistvo pripisuju nerašćišćenim računima.  

Bošnjake koji su posjetili harem u Liska parku predvodili Safet Oručević i mostarski muftija Seid ef. Smajkić

Oni su 10. februara 1997. godine u 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od nekoliko stotina Bošnjaka u Liska parku u Mostaru. Ubijen je Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš su povrijeđeni, dok je lakše povrede zadobilo dvadeset dvoje ljudi. Tom prilikom je bio ranjen i tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić, koji je zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem predvodio Bošnjake.

Suđenje optuženima je počelo 15. decembra 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru. Prije nekoliko mjeseci od Tužilaštvo HNK-a portal Faktor je zatražio odgovor u kojoj fazi je suđenje, ali ga nismo dobili ni do danas. 

Josip Cvitanović zvani Cviki, 2004. godine iz pištolja je ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.