open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Ključna pozicija za evropski put BiH: Saradnik Viktora Orbana novi komesar za proširenje
Trócsányi će na toj poziciji zamijeniti Johannesa Hahna, koji će u narednom sazivu biti zadužen za budžet i administraciju
10.09.2019. u 12:25
get url
text
László Trócsányi
László Trócsányi

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas novi sastav Evropske komisije. Funkciju evropskog komesara za proširenje, jednu od najvažnijih za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), u narednih pet godina će obnašati Mađar László Trócsányi.

On je na izborima za Evropski parlament predvodio listu mađarskog Fidesza, desničarske stranke na čijem je čelu Viktor Orban. Nerijetko ga u javnosti opisuju kao "izvršitelja Orbanove volje". Prethodno je obnašao dužnost ministra pravosuđa, a u tom je svojstvu u martu prošle godine boravio u BiH, kada se sastao sa čelnicima VSTV-a BiH. Trócsányi je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa "složenim pravosudnim sistemom BiH".

Trócsányi će na toj poziciji zamijeniti Johannesa Hahna, koji će u narednom sazivu biti zadužen za budžet i administraciju.

Dubravka Šuica, koja se ranije spominjala u kontekstu ove pozicije, dobila je resor zadužen za demografiju i demokratiju.

Novi sastav Evropske komisije će dužnost obnašati u mandatu od 2019. do 2024. godine. Listu novog sastava Evropske komisije sada mora usvojiti Vijeće EU-a. Evropski parlament tada mora dati svoju saglasnost cijelom Kolegiju komesara, uključujući predsjednika i visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Evropske komisije. Nakon što Evropski parlament da svoju saglasnost, Evropsko vijeće službeno imenuje Evropsku komisiju u skladu s članom 17. stavom 7. Ugovora o EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.