open-navfaktor-logo
search
Izgubljeni u okeanu
Katastrofalna implozija u podmornici Titan: Umrli su odmah, nisu ni znali za problem
Petero ljudi na nestaloj podmornici Titan poginulo je u "katastrofalnoj imploziji", rekao je dužnosnik Obalne straže u četvrtak, čime je okončana golema potraga za plovilom izgubljenim tokom putovanja do Titanica.
23.06.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - Američka obalska straža potvrdila da su članovi posade u podmornici Titan poginuli

Bespilotni podmorski robot poslan s kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro na oko 488 metara od pramca stoljetne olupine, 2-1/2 milje (4 km) ispod površine, rekao je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger na konferenciji za novinare.

- Krhotine su u skladu s posljedicama katastrofalnog gubitka tlačne komore - rekao je Mauger.

Oni koji su bili u podmornici umrli su odmah u imploziji, rekao je bivši ljekar američke mornarice.

Dale Mole je rekao da putnici ne bi ni znali da postoji problem prije nego dođe do implozije.

Dodao je da bi ostanak u podmornici bio daleko gora alternativa.

- Možete samo zamisliti kako bi to bilo... Hladno je, ponestaje ti kisika. Ako ih već nismo mogli spasiti, ovo je najbolji mogući scenarij - rekao je.

Stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će bilo koje tijelo biti nađeno, ali je američka obalna straža rekla da će nastaviti potragu u nastojanju da izvuče ono što može.

Osim potrage za putnicima, vlasti će također nastaviti pretraživati morsko dno u nadi da će otkriti više informacija o tome što je dovelo do implozije.

Trebat će vremena da se sastavi vremenski raspored događaja, rekla je jučer američka obalna straža, nazvavši podvodni okoliš "nevjerovatno složenim".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.