open-navfaktor-logo
search
Šalju i naoružanje
Kanada otvorila vrata Ukrajincima, uvela sankcije Rusiji i Bjelorusiji
Kanadska vlada najavila je da će u svoju zemlju primiti neograničen broj Ukrajinaca koji bježe od rata, te da će uvesti nove trgovinske sankcije Rusiji i Bjelorusiji, javlja Anadolija.
03.03.2022. u 17:59
get url
text

Potpredsjednica Vlade Kanade i ministrica financija Chrystia Freeland je na konferenciji za novinare izjavila da je Rusiji i Bjelorusiji status "najpoželjnijeg trgovinskog partnera" ukinut u skladu s odredbama Svjetske trgovinske organizacije i da su te zemlje podložne na carinu od 35 posto na njihov izvoz u Kanadu.

Navodeći da je Kanada prva zemlja koja je poduzela ovaj korak, Freeland je istaknula da je jedina država koja podliježe tim mjerama do sada bila Sjeverna Koreja.

- Blisko sarađujemo s našim partnerima i saveznicima kako bismo ih potaknuli na istu akciju - naglasila je Freeland.

Freeland je otkrila da je od ruske ilegalne aneksije Krima 2014. godine ukupan broj ruskih pojedinaca i organizacija, koje je sankcionirala Kanada, premašio 1.000.

U međuvremenu, kanadski ministar za državljanstvo i imigraciju Sean Fraser najavio je da su pokrenuli dva nova programa useljavanja za Ukrajince koji bježe od rusko-ukrajinskog rata.

Na online konferenciji za novinare, Fraser je najavio da će prvi program omogućiti neograničenom broju Ukrajinaca da privremeno dođu u Kanadu s hitnom vizom.

Drugim programom Ukrajinci s rođacima u Kanadi moći će doći u zemlju spajanjem porodica i tim ljudima će se dati stalni boravak.

- Kanada je spremna dočekati Ukrajince koji bježe od rata Vladimira Putina i nema ograničenja u broju prijava koje možemo prihvatiti - poručio je Fraser, napominjući kako svi Ukrajinci mogu doći u Kanadu.

Kanadska ministrica nacionalne odbrane Anita Anand također je najavila da će kanadske oružane snage u Ukrajinu poslati 4.500 raketnih bacača M72 i 7.500 granata.

- Ovo oružje će biti prebačeno u regiju što je brže i sigurnije moguće - kazala je Anand.

Kanada je također poslala milion dolara finansijske pomoći Ukrajini za kupovinu modernih satelitskih snimaka visoke rezolucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.