open-navfaktor-logo
search
Masovna imunizacija
Kampanju vodi general: Italija građane vakciniše "na juriš", evo njegovog "ratnog plana"
Italija postaje sve svjesnija da samo masovnom imunizacijom stanovništva može spasiti zemlju i njenu privredu.
03.05.2021. u 21:50
get url
text

Nakon što su dosegli tempo apliciranja od pola miliona doza vakcina dnevno, te ukupno dosad potrošili više od 20 miliona doza, daljnji program vakcinacije postavili su još ambicioznije: do kraja maja i početka juna vakcinisati sve Italijane starije od 65 godina, a onda galopom nastaviti prema zaštiti drugih dobnih grupa i struktura građana.

Operaciju vakcinisanja na nivou države Italije odnedavno vodi general-pukovnik Francesco Paolo Figliuolo. Ovaj 59-godišnji oficir je inače komandant logistike vojske Italije, a premijer Mario Draghi imenovao ga je prvog marta za vanrednog povjerenika vlade za suzbijanje pandemije COVID-19 i voditelja državne kampanje vakcinisanja. Otkako je general Figliuolo preuzeo rukovođenje, nabavka vakcina se doista omasovila, kao i njihova primjena. Povećanje lokaliteta za vakcinisanje, pritisak na farmaceutsku mrežu da promijeni tempo opskrbe, kao i dostupnost liječnika opće prakse, farmaceuta i stomatologa za primjenu doza zahvaljujući sporazumima koje je sklopilo italijansko Ministarstvo zdravstva učinili su razliku u svakodnevnoj praksi.

General Figliuolo, međutim, ne kani stati nego planira pandemiju pobijediti na juriš: u razgovoru za La Repubblicu izložio je "kartu nastavka rata" na kojoj nisu dovoljne samo goleme zalihe "municije", nego i mobilizacija svih na vakcinisanje, kao i omasovljenje kadra koji vakcine primjenjuju.

Povrh vakcinisanja na gotovo svim nivoima zdravstvenog sistema- kod porodičnog ljekara, kod zubara, i u apotekama - planira se i otvaranje stotina centara za imunizaciju u malim i velikim turističkim mjestima, kako bi mladi Italijani, kao i potencijalni strani gosti, na ljetnom odmoru dobili inspiraciju i obavili zaštitu od koronavirusa. Već je pojačana i praksa vakcinisanja po firmama s velikim brojem zaposlenika: trenutno je djelatno više od 750 takvih punktova na radnim mjestima.

Da i italijanski zubari već vakcinišu punom parom svjedoče vijesti iz Toskane, gdje upravo medicinari stomatološkog centra obaraju rekorde u primjeni vakcina. Samo u aprilu stomatolozi iz bolnice kod Firenze su već vakcinisali gotovo 2.000 Toskanaca, objavio je nedavno predsjednik ove regije Eugenio Giani. U toskanskoj bolnici Piero Palagi stomatolozi su potpuno uključeni u timove za vakcinisanje od 3. aprila, te apliciraju sve vrste raspoloživih vakcina, piše Slobodna Dalmacija.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.