open-navfaktor-logo
search
Skandal u Briselu
Jedna zemlja utjecala na politiku EU: Privedena potpredsjednica Evropskog parlamenta
Grčka socijalistička zastupnica u Evropskom parlamentu i jedna od 14 potpredsjednica Eva Kaili privedena je u petak uveče na ispitivanje u Briselu u vezi sa istragom o sumnji na korupciju.
09.12.2022. u 22:28
get url
text

Izvori iz Evropskog parlamenta rekli su za Euronews da je belgijska policija zapečatila urede troje zastupnika: Kaili i belgijskih članova S&D grupe Marije Arene i Marca Tarabella.

U belgijskom glavnom gradu jutros su već izvršena četiri hapšenja u istom slučaju. Mediji u Grčkoj i Belgiji javili su da je jedan od četverice uhapšenih Kailin partner.

Grčka socijalistička partija PASOK, čija je članica Kaili, objavila je u petak uveče da je "izbačena" iz članstva.

Federalno tužilaštvo Belgije saopćilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo kompjutere i mobilne telefone tokom akcije u petak.

Rečeno je da je istraga bila usredsređena na pomoćnike Evropskog parlamenta, ali da je ispitan i jedan bivši zastupnik.

- Nekoliko mjeseci istražitelji Federalne sudske policije sumnjiče jednu zaljevsku zemlju da utječe na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta. To se čini plaćanjem velikih svota novca ili nuđenjem velikih darova trećim stranama sa značajnim političkim i /ili strateškim položajem unutar Evropskog parlamenta - navodi se, prenosi Euronews.

Tužilaštvo nije imenovalo državu koja se nalazi u središtu istrage. Njegovo saopćenje za štampu odnosilo se samo na "zalivsku državu". Belgijski list Le Soir je identificirao tu zemlju kao Katar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.