open-navfaktor-logo
search
Havaji
Jedan od najsmrtonosnijih požara u historiji SAD: Više od 300 nestalih, FBI objavio spisak
Dužnosnici Havaja objavili su imena 388 osoba koje se još uvijek vode kao nestali više od dvije sedmice od najsmrtonosnijeg šumskog požara u SAD-u u posljednjih stotinjak godina koji je poharao ljetovalište Lahainu.
26.08.2023. u 09:09
get url
text

Na popisu FBI-a nalaze se samo osobe s punim imenom i prezimenom čiji je nestanak prijavio neko čiji su kontaktni podaci provjereni od strane vlasti.

- Ovih 388 imena samo su dio šireg popisa. Nemojmo ispustiti iz vida činjenicu da imamo još nekoliko stotina imena o kojima su nam potrebne dodatne informacije - rekao je Steven Merrill, agent ureda FBI-a u Honoluluu.

Nakon objave liste s imenima, FBI je primio dojave o stotinjak ljudi koji su živi, a agenti nastoje potvrditi te informacije, piše The Washington Post

Broj mrtvih u šumskom požaru koji je izbio 8. augusta zaustavio se na 115, ali dužnosnici upozoravaju da će ta brojka zasigurno rasti.

Spasioci i dalje pretražuju izgorene ruševine Lahaine.

Ovo je najfatalniji požar u SAD-u od šumskog požara 1918. godine u Minnesoti i Wisconsinu u kojima je život izgubilo više od 450 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.