open-navfaktor-logo
search
Hamas nije komentirao
Izraelski zvaničnik: Razgovori s Hamasom o prekidu vatre u Gazi i razmjeni talaca još traju
Izraelski zvaničnik rekao je u utorak da pregovori s palestinskom grupom Hamas o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje talaca još traju.
23.01.2024. u 19:50
get url
text

- Pregovori su još u toku i nismo dobili negativan odgovor - rekao je zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, za izraelski javni servis KAN.

Hamas nije komentirao ovu tvrdnju.

Zapadni mediji ranije su objavili da je Hamas odbio izraelsku ponudu za dvomjesečnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio je u ponedjeljak o izraelskoj inicijativi da se osigura oslobađanje talaca koje drži Hamas, ali nije iznio detalje.

Vjeruje se da Hamas drži oko 136 Izraelaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa, u kojoj je ubijeno najmanje 25.490 Palestinaca i ranjeno 63.354. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Posrednički pokušaji Egipta, Katara i SAD-a do sada nisu uspjeli osigurati oslobađanje još jedne grupe izraelskih talaca jer Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela na Pojas Gaze.

Prethodnim sporazumom između Hamasa i Izraela u novembru oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, među kojima je 71 žena i 169 djece.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze je interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.