open-navfaktor-logo
search
Tulkarem
Izraelski vojnik izbo ranjenog Palestinca u kolima hitne pomoći na Zapadnoj obali
Palestinski ljekar je u srijedu rekao da su izraelski vojnici izboli i napali povrijeđene Palestince u okupiranom Tulkaremu na Zapadnoj obali.
27.12.2023. u 11:00
get url
text

Radwan Blaibla, šef medicinskog sindikata Tulkarem, rekao je da je izraelska vojska zaustavila kola hitne pomoći koja su prevozila povrijeđene Palestince iz izbjegličkog kampa Nur Shams u sjevernom dijelu Zapadne obale.

- Jednog povrijeđenog je izraelski vojnik ubo nožem u vrat dok je bio u kolima hitne pomoći, što predstavlja opasnost po njegov život - rekao je ljekar.

Naveo je da je Palestinac povrijeđen u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp.

Blaibla je kazao da je ubod nožem pogoršao njegovo zdravstveno stanje.

- Dvojica povrijeđenih su nasilno izvučena iz vozila hitne pomoći i tukli su ih nogama i kundacima pušaka - rekao je Blaibla.

Ovaj incident opisao je kao "flagrantno kršenje humanitarnog prava", pozivajući međunarodne grupe da smatraju Izrael odgovornim za takav čin.

Šest Palestinaca, uključujući tri tinejdžera, ubijeno je, a nekoliko drugih je povrijeđeno u napadu izraelske bespilotne letjelice u srijedu ujutro u izbjegličkom kampu Nur Shams, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Izraelska vojska je rano ujutro upala u izbjeglički kamp Nur Shams i rasporedila snajpere na krovove zgrada, izazivajući sukobe sa stanovnicima kampa, rekli su očevici za Anadolu.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe između palestinskih grupa i Izraela u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.