open-navfaktor-logo
search
Osuda iz sindikata
Izraelski policajci, koji su napali fotoreportera AA, vraćeni na posao prije završetka istrage
Dvojica izraelskih policajaca koji su pretukli fotoreportera Anadolu (AA) Mustafu Harufa, dok je obavljao svoj posao, u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) vraćeni su na dužnost prije nego što je istraga protiv njih okončana.
25.12.2023. u 10:40
get url
text

Sindikat novinara u Izraelu osudio je vraćanje agresivnih policajaca na posao.

- Odluka izraelske policije da pošalje natrag u to područje policajce koji su brutalno pretukli fotoreportera Mustafu Harufa dok je istraga još u toku skandal je i neprihvatljiva - stoji u saopćenju sindikata.

Ističe se da je izraelska policija poslala poruku da je "krv novinara bezvrijedna" vrativši na dužnost policajce umjesto zadržavajući ih do završetka istrage i davanja odgovarajuće kazne.

Iz sindikata navode kako namjeravaju nastaviti s naporima da pravda bude zadovoljena, te su poručili:

- Policija mora štititi slobodu medija, a policijski službenici koji se služe nasiljem moraju biti kažnjeni.

Izraelske snage pretukle su fotoreportera AA Mustafu Harufa dok je pratio događaj u istočnom Al-Qudsu, 15. decembra.

Grupa Palestinaca okupila se na molitvi na ulici u blizini džamije Al-Aksa, gdje je Izrael zabranio molitvu petkom, a policajac je prvo potegnuo pištolj na fotoreportera AA Harufa, koji je pratio incident, oružjem ga udario u lice, zatim oborio na tlo i udarao nogama.

Haruf, koji je od zadobijenih teških udaraca povrijeđen u predjelu lica i više dijelovima tijela, kolima hitne pomoći prebačen je u bolnicu Makasid u Istočnom Al-Qudsu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.