open-navfaktor-logo
search
Sirija
Izrael raketirao okolinu Damaska: Meta vojni aerodrom gdje se nalaze pripadnici libanskog Hezbollaha
Izrael je rano jutros izveo raketni napad na područje oko sirijske prijestolnice Damaska, objavile su sirijska nevladina organizacija i službena sirijska novinska agencija, koja je izvijestila o "materijalnoj" šteti.
10.02.2024. u 07:57
get url
text

- Oko jedan sat u noći izraelski neprijatelj pokrenuo je zračni napad ciljajući niz tačaka u blizini Damaska. Naši sistemi protivzračne odbrane presreli su neke projektile, dok su drugi uzrokovali određene materijalne štete - rekao je vojni izvor službenoj agenciji Sana.

Sa svoje strane, Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i s velikom mrežom izvora u Siriji, izvijestila je o izraelskim napadima na "stambeni kompleks" zapadno od glavnog grada Damaska. Područje oko vojnog aerodroma u blizini Damaska ​​bombardirano je u petak, prema ista dva izvora.

OSDH je posebno naznačio da je "gađano područje vojnog aerodroma Mazzé, zapadno od glavnog grada Damaska" ne navodeći ko je bio izvor ovog "raketnog" napada.

"Tamo su prisutni libanski Hezbollah i druge proiranske grupe", dodaje ova nevladina organizacija.

Izraelska vojska izvela je stotine zračnih napada u Siriji od početka građanskog rata u susjednoj zemlji 2011. godine.

Ovi udari su se povećali od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine, uglavnom ciljajući na snage koje podupire Iran, saveznik vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ključni pomagač libanskog proiranskog Hezbolaha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.