open-navfaktor-logo
search
"Nema opravdanja"
Huti: Agresija SAD-a i Velike Britanije nas neće spriječiti da gađamo izraelske brodove
U napadima tokom noći, Jemen je bio podvrgnut očiglednoj američko-britanskoj agresiji, rekao je u petak portparol Huta Mohammed Abdul Salam, navodeći da će grupa, uprkos napadima, nastaviti da gađa brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru.
12.01.2024. u 10:17
get url
text

VEZANI TEKST - Amerikanci i Britanci izveli napad na Jemen, vođa Huta najavio odmazdu: "Najveća ludost u historiji"

- Republika Jemen je bila podvrgnuta očitoj američko-britanskoj agresiji u cilju zaštite Izraela i zaustavljanja jemenskih operacija podrške Gazi - naveo je on.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija počinile "glupost izdajničkom agresijom".

Naglasio je da to neće odvratiti Jemen od podrške Palestini i Gazi.

Grupa je potvrdila da "nema apsolutno nikakvog opravdanja za agresiju na Jemen, jer nije bilo prijetnje međunarodnoj plovidbi u Crvenom ili Arapskom moru".

Ali al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijeća grupe, rekao je:

- Američko-britanski napadi su varvarski, teroristički i namjerna i neopravdana agresija koja odražava brutalnost.

Naglasio je da ovi napadi potvrđuju da su SAD i Velika Britanija ti koji usmjeravaju agresiju na Gazu, kao što je usmjeravaju protiv Jemena.

Dodao je da dvije zemlje štite izraelski terorizam jer one same predstavljaju terorizam.

Novinska agencija Saba, koja je povezana s Hutima, objavila je da su američki i britanski avioni izveli zračne napade na provincije Sanaa, Al Hudaydah, Sa'ada i Dhamar.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je vođa jemenske grupe Huti Abdul-Malik al-Houthi upozorio da će svako ko riskira vojnu akciju protiv njegove zemlje platiti cijenu, naglašavajući da svaka američka agresija nikada neće ostati bez odgovora.

Iran je snažno reagovao na raketne napade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u Jemenu, navodeći da su samovoljni napadi narušili suverenitet i teritorijalni integritet Jemena.

- Napadi predstavljaju očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta arapske zemlje, kao i kršenje međunarodnih zakona - saopćio je portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani u petak.

Jemenska grupa objavila je u petak da su američke i britanske snage izvele 73 napada na Jemen te da je ubijeno pet pripadnika Huta.

Vojni portparol grupe Yahya Saree rekao je da je "američko-britanski neprijatelj u kontekstu svoje podrške nastavku izraelskih zločina u Gazi, pokrenuo brutalnu agresiju na Jemen sa 73 napada".

Saree je rekao da su napadi bili usmjereni na "glavni grad Sanaa i provincije Hodeidah, Taiz, Hajjah i Saada".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.