open-navfaktor-logo
search
Sjeverni Atlantik
Htio je oboriti svjetski rekord, spasila ga obalna straža
Učitelja i vojnog veterana, koji je pokušavao postaviti svjetski rekord po broju dana života na nenaseljenoj, neplodnoj "stijeni" u sjevernom Atlantiku, spasila je obalska straža u srijedu.
29.06.2023. u 14:56
get url
text
Rockall
Rockall

Chris Cameron zvani Cam (53) težio je da živi sam na Rockallu, granitnom ostrvcetu, do 60 dana i da barem nadmaši rekord od 45 dana koji je 2014. postavio Nick Hancock, geodet i avanturista.

Na ostrvo je sletio 30. maja, ali je u srijedu, nakon 30 dana, morao pozvati pomoć zbog loših vremenskih uvjeta.

Iznad nivoa vode, izolirani "otočić" otprilike 370 kilometara zapadno od otočja Outer Hebrides u Ujedinjenom Kraljevstvu, je samo 30 metara širok i 21 metar dugačak, piše The Guardian.

Agencija za pomorsku i obalsku stražu Ujedinjenog Kraljevstva saopćila je da je poslala helikopter za potragu i spašavanje iz Stornowaya nakon što je u srijedu u 8.55 sati primila poziv u pomoć, a također je poslana i letjelica s fiksnim krilima kao podrška spašavanju.

Velik dio opreme nastavnika bio je uništen tokom noći od vjetra i valova, a u nekoliko navrata gotovo je bio odnesen.

Cameron, iz Cherhilla blizu Calnea u Wiltshireu, krenuo je u misiju prikupljanja novca za ABF, Vojničko dobrotvorno društvo i Kraljevsku mornaricu i dobrotvornu organizaciju Royal Marines.

Živio je na području zvanom Hall's Ledge, dimenzija otprilike 1,5 sa četiri metra odmah ispod vrha 17 metara visokog granita, sa morskim pticama i nekoliko malih kitova kao društvom.

U objavi na Twitteru, njegove pristalice su objavile da je njegov izazov završen zbog pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja mora u Rockallu. Objavili su i da je prebačen na sigurno.

Camova porodica je navela da su izuzetno ponosni na sva njegova dostignuća, ali i na to što je imao hrabrosti da donese zasigurno za njega vrlo tešku odluku.

- Radujemo se što ćemo ga dočekati kući i nadamo se da će sve buduće avanture biti malo manje rizične - dodali su te pitali zašto uopće nije mogao kupiti sportski automobil.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.