open-navfaktor-logo
search
Zvonko Zubak
Hrvatski trgovac naoružanjem kupio tvornicu eksploziva "Vitezit", ulaže 65 miliona eura
Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu "Vitezit" prodata je danas kompaniji "Winsley defence group" u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka.
01.02.2021. u 22:05
get url
text

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku danas je održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS "Vitezit" iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljada radnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije, piše Viteski.ba.

Na javnoj prodaji za najvažniji dio poslovnog sistema "Vitezit" koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Zvonko Zubak (Foto: Večernji list) 

Nakon javne prodaje, "Winsley defence group" iz Odžaka, koju je zastupao advokat Ivica Dragun, postala je vlasnikom dijelova kompanije za proizvodnju nitrogloicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, mašina i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog "Vitezita".

Zubakova kompanija postala je vlasnik Poslovnog sistema "Vitezit" nakon tri neuspješne prodaje.

Prema navodima portala, novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je kako će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 radnika i uložili 65 miliona eura u preduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje.

Novi vlasnici, također, su najavili kako će prosječna plaća u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.