open-navfaktor-logo
search
Strašno
Hiljade ptica uginulo u jednoj noći u Chicagu, sve su udarile u istu zgradu
U samo jednoj noći više od hiljadu ptica selica uginulo je nakon što su udarile u samo jednu zgradu u Chicagu zbog, kako stručnjaci kažu, smrtonosne kombinacije zgusnute sezone migracija, lošeg vremena i nedostatka građevinskih mjera za zaštitu ptica.
15.10.2023. u 13:03
get url
text
Ptice uginule
Ptice uginule

Chicago Field Museum prikupio je više od hiljadu mrtvih ptica koje su se zabile u kongresni centar McCormick Place Lakeside, smješten na obali jezera Michigan, u noći na četvrtak, rekla je za CNN Annette Prince, direktorica Chicago Bird Collision Monitorsa.

- Volonteri koji rade sa grupom Chicago Bird Collision Monitors prikupili su dodatnih hiljadu mrtvih ptica u centru grada. Vjerojatno je bilo još ptica koje su odletjele nakon što su se zabile u zgradu, ali su kasnije uginule od povreda.

Bilo je poražavajuće i tragično vidjeti toliko ptica. Otišla sam do zgrade gdje je, kad sam joj prišla, bio tepih od mrtvih, umirućih i povrijeđenih ptica. Kombinacija nekoliko faktora vjerovatno je pridonijela velikom broju smrtonosnih sudara. Te je noći posebno velik broj ptica migrirao na jug zbog zime - kazala je Prince i dodala:

- Ptice su čekale vjetar sa sjevera ili zapada da im olakšaju putovanje. Te ptice su se zapravo nakupile. Kada je u srijedu zapuhao pravi vjetar, veliki broj ptica odjednom je krenuo u seobu. Uz to, bilo je niskih oblaka, što je vjerovatno uzrokovalo da ptice lete na nižoj visini, što ih je dovelo u bliži kontakt sa zgradama.

McCormick Place jedna je od prvih zgrada na koje ptice nailaze dok lete nad jezerom Michigan, a zgrade koje ostavljaju svjetla upaljena preko noći, kada većina ptica migrira, također će vjerojatnije izazvati zalijetanja ptica. Ta su svjetla magnet za ptice, gotovo poput svjetionika.

Prince naglašava kako velika stakla na zgradama mogu biti opasnost za ptice.

- Ako koristite veliko stakleno prostranstvo koje izgleda kao otvoreni prostor, ptice će pokušati uletjeti u njega, ne videći prepreku - kazala je Prince.

Stručnjaci ističu da treba u građevinarstvo uvesti stakla koja ne zbunjuju ptice, imaju neke uzorke i smanjenu refleksiju, što ih čini vidljivima za ptice, te smanjiti svjetlosno onečišćenje koje dezorijentira ptice.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.