open-navfaktor-logo
search
U jeku izraelskih napada
Hiljade Palestinaca sklonilo se u bolnicu Al Shifa, osoblje bolnice Al Awda odbilo izraelski zahtjev za evakuaciju
U jeku izraelskih zračnih i artiljerijskih napada, hiljade Palestinaca sklonilo se u bolnicu Al-Shifa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.
14.10.2023. u 10:18
get url
text
Bolnica u Gazi
Bolnica u Gazi

- Oko 35.000 stanovnika Gaze sklonilo se u bolnicu od izraelske agresije - saopćio je direktor te ustanove Mohamed Abu Slima na Facebooku.

Ističući kako je stanovništvo u potpunoj panici i strahu, Abu Slima je rekao da su porodice postavile svoje šatore u medicinskom kompleksu.

Izraelska vojska upozorila je u petak 1,1 milion stanovnika na sjeveru Gaze da napuste svoje domove i odmah krenu na jug, što je navelo hiljade mještana da se sklone u bolnicu.

Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi saopćilo je da je najmanje 70 Palestinaca ubijeno, a 200 povrijeđeno u izraelskom zračnom napadu na konvoj koji je prevozio raseljene civile sa sjevera ka jugu Gaze.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric upozorio je da je nemoguće da Palestinci u Gazi ispoštuju naredbu da napuste sjever bez razornih humanitarnih posljedica.

U međuvremenu, direktor bolnice Al Awda na sjeveru Gaze Ahmed Muhanna izjavio je da je osoblje te ustanove odbilo izraelski zahtjev za evakuaciju i dodao da imaju pacijente u teškom stanju koje nije moguće transportirati, javlja Anadolija.

Muhanne je za Anadoliju kazao da je u petak dobio od izraelske vojske zahtjev za evakuaciju bolnice u gradu Jabalia, ali da to nije moguće izvesti.

- Neki pacijenti su evakuisani, ali neki drugi zbog teškog stanja ne mogu da budu prebačeni - dodao je on, ukazujući da bolnica pruža intenzivnu medicinsku njegu za pet pacijenata.

On je kazao da je osoblje bolnice, uključujući 35 ljekara i medicinskih radnika, odlučno da ostane u bolnici i pruža zdravstvenu zaštitu pacijentima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.