open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Hezbollah gađao izraelske nadzorne sisteme u blizini granice sa Libanom
Libanska grupa Hezbollah saopćila je u petak da je gađala izraelske sisteme nadzora u blizini granice sa za genocid optuženim Izraelom, javlja Anadolija.
09.02.2024. u 20:09
get url
text

Hezbollah je naveo da je koristio projektile za gađanje opreme za nadzor na lokaciji Ar-Ramtha na okupiranim libanskim farmama Shebaa.

Izraelska vojska za sada nije komentarisala Hezbollahovu objavu.

Ranije u petak, službena libanska novinska agencija (NNA) izvijestila je da su izraelski ratni avioni gađali blizinu brda Ali Al-Tahir na jugu.

Izraelski borbeni avioni gađali su i područje Haimool u gradu Naqoura u južnom Libanu, objavila je novinska agencija.

Dodaje se da je izraelska artiljerija granatirala dijelove grada Aytrun u Bint Jbeilu na jugu.

Tenzije su eskalirale duž granice između Libana i Izraela usred povremenih razmjena vatre izraelskih snaga i Hezbollaha od početka oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.

Izraelska vojska otkrila je u petak desetine projektila lansiranih iz južnog Libana prema sjevernom Izraelu.

- Projektili su ispaljeni prema naselju Kiryat Shmona i takozvanom Galilejskom prstu - objavio je izraelski dnevni list Yedioth Ahronoth.

Navodi se da je vojska presrela neke od projektila, a da su drugi pali na otvorenim područjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.