open-navfaktor-logo
search
"Vaša vlada laže"
Hamas poslao poruku porodicama izraelskih zarobljenika: Njihova sudbina će biti poznata u ponedjeljak
Hamasovo oružano krilo, brigade Al-Qassam obratila se u nedjelju uvečer porodicama Izraelaca koji su taoci u Gazi nakon napada 7. oktobra.
15.01.2024. u 08:36
get url
text

Al-Qassam je podijelio video na kojem se vide neki od talaca koji šalju poruke izraelskoj vladi, tražeći prekid rata i njihov povratak svojim porodicama.

Video je završio tako što su brigade Al-Qassam poručile: "Sutra (ponedjeljak) ćemo vas obavijestiti o njihovoj sudbini. Vaša vlada laže".

Hamas je u nedjelju objavio da je nepoznata sudbina mnogih izraelskih talaca koje drži grupa dok traje smrtonosna izraelska ofanziva na Pojas Gaze.

- Mnogi taoci su vjerovatno ubijeni, dok su ostali u neposrednoj opasnosti svakog sata - rekao je Abu Ubaida, portparol Hamasovog oružanog krila, brigada Al-Qassam, u govoru povodom 100 dana otkako je Izrael započeo napad na Pojas Gaze.

Vjeruje se da Hamas drži 136 Izraelaca nakon svog prekograničnog napada 7. oktobra.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojima je ubijeno najmanje 23.968 Palestinaca, a ranjena su 60.582.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Gaze je interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.