open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
GV usvojilo budžet: Šta će se u 2024. graditi u Tuzli, zašto zaduženje u izbornoj godini
Gradsko vijeće Tuzle danas je jednoglasno usvojilo budžet za narednu godinu koji ukupno iznosi 82,7 miliona KM, u sklopu kojega je i odluka o zaduženju od 11,1 milion KM kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine.
20.12.2023. u 15:30
get url
text
Gradsko vijeće Tuzla: Usvojen budžet
Gradsko vijeće Tuzla: Usvojen budžet

VEZANI TEKST - Tuzla se zadužuje čak 11,1 miliona maraka: Predizborne radove građani će plaćati narednih 11 godina

- U toku javne rasprave smo slušali građane, nevladine organizacije i vijećnice i vijećnike, tako da smo u budžet za 2024. godinu uvrstili većinu kvalitetnih prijedloga, shodno raspoloživim prihodima. Od ukopnog iznosa 47,12 posto sredstava bit će potrošeno na izgradnju, sanaciju i proširenje komunalne inrastrukture, što do sada nikada nije bio slučaj. Pravit ćemo 62 puta, od čega je 48 u rubnim mjesnim zajednicama. Radit ćemo proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, na stadionu Tušanj ćemo pomjeriti potporni zid i uraditi zamjenu umjetne trave na pomoćnom terenu, bit će proširena javna rasvjeta u 12 mjesnih zajednica, kao i nova igrališta za djecu - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Najveći dio kreditnog zaduženja bit će iskorišten za sanaciju puteva, čak 7,55 miliona KM, a također, milion i po KM planiran je za rekonstrukciju raskrsnice na Slatini te 300 hiljada KM za sanaciju Plavog mosta i Mosta s kipovima.

Na pitanje da zašto se kreditno zaduženje realizira baš u izbornoj godini i to dominantno za gradnju puteva, Lugavić je rekao da samo nedobronamjerni mogu komentirati na takav način.

- Niko nije razmišljao o izborima, nego je kredit proistekao iz javne rasprave. Vidjeli smo koliko ima dobrih prijedloga šta da se uradi na infrastrukturi, vodovodnoj mreži, koliko smo imali poziva za stadion Tušanj. Građani su tražili da se uradi puno toga za šta nismo imali prihode u budžetu. Zbog toga smo predložili zaduženje. Infrastruktura je potrebna građanima. Kampanja me interesira, nego samo da građanke i građani uživaju i ostaju u ovom gradu - rekao je Lugavić.

Vijećnica Platorme za progres Selma Ćatibušić rekla je da je klub ove stranke podržao budžet, iako su opozicija, a kao razlog je navela to što su mnoge njihove inicijative uvažene.

- Govorim o komunikacijskim pločama za djecu s autističnim spektrom, čitaonici za studente u skopu Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla koja će raditi 24 sata... Postoji nova praksa u kojoj gradonačelnik zove sve vijećnice i vijećnike, a želimo pohvaliti i akcioni plan za djecu što je prvi put u našem gradu, kao i to što će javni stanovi putem javnog poziva biti dostupni onima kojima najviše trebaju - rekla je Ćatibušić.

Vijećnik opozicione Naše stranke Omer Berbić također je glasao za budžet te istakao da kreditno zaduženje govori o tome koliko su bile zapuštene rubne mjesne zajednice.

- Od 11,1 milion kreditnog zaduženja, čak 7,7 miliona KM ide za ceste, a najviše u mjesne zajednice van centra grada. To pokazuje koliko se fulalo s investicijama u ceste u posljednjih 10 godina. Podržavamo tako nešto da se saobraćajnice dovedu na jedan normalan nivo, koji je sasvim očekivan u 21. vijeku. Mislim da ima prostora i da se zadužimo za izgradnju industrijskih zona, pošto je industrijska i svaka druga proizvodnja prijeko potrebna u gradu koji je izgubio svoj ekonomski prosperitet zbog odnosa prema privrednicima - rekao je Berbić.

Dodajmo da je kredit od 11,1 miliona KM programiran je na 12 godina s grace periodom od 12 mjeseci, a kamatna stopa iznosi 2,9 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.