open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Godina od pokušaja ubistva novinara Kovačevića: Nepoznati motivi i nalogodavci
Pokušaj ubistva Kovačevića, novinara BN TV i portala Gerila info, ne može se smatrati riješenim ni zbog činjenice da je jedan od počinilaca Nedeljko Dukić i dalje na slobodi, istakli su iz Kluba novinara Banja Luka
26.08.2019. u 11:27
get url
text

Godinu dana nakon pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića i dalje nisu poznati motivi, kao i to da li postoje i ko su nalogodavci tog krivičnog djela.

Klub novinara Banja Luka danas je podsjetio da slučaj nije riješen niti završen dok god policija i nadležno tužilaštvo ne odgovore na ta pitanja.

- Pokušaj ubistva Kovačevića, novinara BN TV i portala Gerila info, ne može se smatrati riješenim ni zbog činjenice da je jedan od počinilaca Nedeljko Dukić i dalje na slobodi - istakli su iz Kluba novinara Banja Luka.

Drugi napadač Marko Čolić, osuđen je nepravosnažno zbog ovog krivičnog djela na četiri godine zatvora. Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda prvostepeno ga je osudilo da je zajedno sa Nedeljkom Dukićem (27) iz Skender Vakufa, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, brutalno pretukao Kovačević 26. avgusta prošle godine ispred zgrade u kojoj novinar živi u banjalučkom naselju Mejdan.

Spomenuti dvojac se tereti se da su ga izudarali teleskopskim palicama, nanijevši mu teške povrede.

U posljednje dvije godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari registrovala je 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH. Među njima je najteži i najopasniji pokušaj ubistva Kovačevića. Zabilježeno je i 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

Klub novinara napominje da procesuiranje i kažnjavanje takvih slučajeva najčešće izostaje što dodatno ugrožava sigurnost novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika na terenu. Naglašavaju da je zato neophodno do kraja istražiti ovakve slučajeve i procesuirati odgovorne kako bi sankcije postale i vrsta prevencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.