open-navfaktor-logo
search
Cynthia Nixon
Glumica iz serije "Sex i grad" stupa u štrajk glađu: Traži prekid vatre u Gazi
Cynthia Nixon, glumica najpoznatija po ulozi u HBO-ovoj seriji "Sex i grad", otkrila je u ponedjeljak da će stupiti u štrajk glađu u sklopu poziva na trajni prekid vatre u Gazi.
28.11.2023. u 15:07
get url
text

Među istaknutim javnim ličnostima koje podržavaju prekid vatre je Nixon, koja se u ponedjeljak "pridružila istaknutim muslimanskim, jevrejskim i savezničkim vođama, te državnim zakonodavcima iz New Yorka i Delawarea" na konferenciji za novinare ispred Bijele kuće, na kojoj je najavila svoje učešće u petodnevnom štrajku glađu kao dio poziva na trajni prekid vatre u Gazi, navodi se u saopćenju za javnost dostavljenom Newsweeku.

Trenutno je na snazi ​​privremeni prekid vatre između izraelskih i Hamasovih snaga, ali se u saopćenju za javnost tvrdi da se "očekuje da će Izrael intenzivirati svoju kampanju genocidnog bombardovanja Gaze kada se pauza završi", citirajući prošlosedmični izvještaj CNN-a zasnovan na komentarima izraelskog ministar odbrane Yoav Gallant.

Nixon je najpoznatija po ulozi Mirande Hobbes, koju je igrala šest sezona u "Seksu i gradu", u dva igrana filma. Ona je također godinama bila otvorena u svojim ljevičarskim političkim uvjerenjima, osporavala Andrewa Cuoma za demokratsku nominaciju za guvernera New Yorka 2018. Iako ona sama nije Jevrejka, dvoje djece koje ima s bivšim partnerom Dannyjem Mozesom, jesu.

- Kao majku jevrejske djece čiji su baka i djed preživjeli Holokaust, moj sin je zamolio mene da iskoristim svoju platformu da što glasnije projiciram da "nikad više" znači nikad više za sve - rekla je Nixon.

- Kao Amerikanka, ovdje sam da zahtijevam da naš predsjednik (Joe Biden) prestane finansirati masovno ubijanje i izgladnjivanje hiljada nevinih Palestinaca, od kojih su većina djeca i žene. Predsjednik Biden mora iskoristiti ovaj trenutak za pregovore o trajnom prekidu vatre. To će vratiti sve taoce i političke zatvorenike kući i početi postavljati temelje za trajni mir - kazala je Nixon.

Nixon je zajedno sa 250 poznatih ličnosti ranije potpisala pismo u kojem se poziva na prekid vatre u Gazi. U saopćenju za javnost u ponedjeljak se navodi da su inicijativu štrajka glađu podržale brojne organizacije, uključujući američku kampanju za palestinska prava (USCPR), Adalah Justice Project (AJP), Jevrejski glas za mir (JVP), Pokret IfNotNow, Dream Defenders, Demokratski socijalisti Amerike (DSA), Institut za bliskoistočno razumijevanje (IMEU) i Američko-arapski komitet za borbu protiv diskriminacije (ADC).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.