open-navfaktor-logo
search
Dok civili ginu
EU se posipa pepelom: Predugo smo pokušavali da odbacimo palestinsko pitanje kao da više ne postoji
Evropska unija (EU) intenzivira napore za oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa s ciljem postizanja dvodržavnog rješenja za izraelsko-palestinski sukob, napisao je na svom blogu visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.
24.10.2023. u 09:03
get url
text

- Ulazimo u novu fazu stogodišnje izraelsko-palestinske tragedije. To bi moglo biti veoma opasno za globalni mir, a međunarodna zajednica se mora mobilizirati da to izbjegne. Predugo smo pokušavali da odbacimo palestinsko pitanje kao da više ne postoji ili kao da će se riješiti samo od sebe - napisao je Borrell.

Naglasio je da međunarodna zajednica nije uspjela efikasno implementirati sporazum iz Osla, koji postoji već tri decenije.

- Od Osla, broj izraelskih doseljenika se trostruko povećao na okupiranim teritorijama, dok je moguća palestinska država ponovo zbijena u labirint nepovezanih područja. Svaki dan pozivamo na dvodržavno rješenje, ali kao što mi je palestinski predstavnik rekao tokom Generalne skupštine UN-a: "Osim pozivanja na to, šta radite da to rješenje i dobijete?" - rekao je Borrell.   

Borrell je priznao da se najteže odluke uvijek donose na rubu ponora i da se međunarodna zajednica sada tu nalazi.

- Koliko god ovo moglo izgledati nedostižno i teško, rješenje s dvije države ostaje jedino održivo nama znano rješenje. A ako imamo samo jedno rješenje, moramo uložiti svu svoju političku energiju da ga i postignemo - poručio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.