open-navfaktor-logo
search
Prekršili sporazum
EU oštro osudio rusko priznanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk
Evropska unija u utorak je najoštrije osudila glasanje ruskog parlamenta o priznavanju ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih.
15.02.2022. u 16:20
get url
text

- EU oštro osuđuje odluku ruske državne Dume da uputi poziv predsjedniku (Vladimiru) Putinu da prizna područja pod kontrolom Donjecka i Luganska u Ukrajini kao nezavisne entitete - objavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na Twitteru.

Rekao je da je ta odluka "očigledno kršenje" Protokola iz Minska, sporazuma koji su Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) sklopile 2014. za uspostavljanje mira u istočnoj Ukrajini.

Borrell je ponovio "nepokolebljivu" podršku EU-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih "međunarodno priznatih granica".

Pozvao je Rusiju da se vrati pregovorima o sukobu s Ukrajinom uz posredovanje Njemačke, Francuske i OSCE-a.

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je u utorak da zatraži od predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini koje uživaju rusku podršku kao nezavisne teritorije, saopćio je predsjedavajući Državne Dume.

Potez Dume, ukoliko bude odobren, mogao bi dodatno pogoršati situaciju u aktuelnim napetostima izazvanim ruskim gomilanjem vojnika u blizini ukrajinskih granica za koje Zapad strahuje da bi mogli napasti susjednu državu. Rusija negira bilo kakav plan napada i optužuje Zapad za histeriju.

Priznavanje samoproglašenih narodnih republika Lugansk i Donjeck moglo bi uništiti mirovni proces iz Minska za istočnu Ukrajinu, gdje je u sukobu između vladinih snaga i proruskih separatista poginulo 15.000 ljudi.

- Kijev ne poštuje sporazume iz Minska. Naši građani i naši sunarodnjaci koji žive u Donbassu trebaju našu pomoć i podršku – napisao je Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Državne Dume, na društvenim mrežama.

Volodin, član Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, izjavio je da će apel biti upućen Kremlju istog trena. Nije rečeno koliko dugo će trebati Kremlju da ga razmotri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.